Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Η Ευρώπη κατάλαβε ότι το μεταναστευτικό χρειάζεται κοινή λύση



Θετικό βήμα α σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έγινε έστω και αργά χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η οποία διήρκεσε 7 ώρες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να βλέπει τα δικά του σύνορα και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μη μετατραπεί το Αιγαίο και η Μεσόγειος σε υγρό τάφο χιλιάδων προσφύγων.

«Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική «κάθε κράτος-μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα» αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο «ο άνθρωπος και μετά η οικονομία». 
Αναφορικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες «για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου».
Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί «εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
«Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου