Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

«Ασπίδα» για τις ιώσεις του φθινοπώρου!



Κίνδυνος θάνατος είναι για την υγεία οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας το φθινόπωρο, ωστόσο υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης των μικροβίων. Μικρές καθημερινές συμπεριφορές μπορούν να υψώσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας κρατώντας τις αρρώστιες μακριά.
Οταν η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει σε διάστημα λίγων ημερών, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στις αλλαγές, με αποτέλεσμα να γίνεται ευάλωτος. Κρυολόγημα, γρίπη, πονοκέφαλοι,
φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα και ερεθισμοί στα μάτια είναι οι συνηθέστερες ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε; Πρώτο μέλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού να είναι παραπλήσια με το εξωτερικό και η υγρασία των εσωτερικών χώρων σταθερή, γύρω στο 40-50%. Τα ρούχα πρέπει να μας δίνουν την ευκαιρία να προσαρμοζόμαστε αμέσως στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Γι' αυτό συστήνουν να μην ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι. Να φοράμε πουκάμισο πάνω από το μπλουζάκι ή ένα φούτερ, τα οποία μπορούμε να βγάζουμε όταν κάνει ζέστη, αλλά να τα φοράμε ξανά, όταν μας χτυπάει το δροσερό αεράκι.

Η διατροφή καλό θα ήταν να περιλαμβάνει ελαφριά φαγητά που δεν ζορίζουν τον οργανισμό, αλλά να είναι πλήρης, ώστε να λαμβάνουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες. Η καθημερινή σωματική άσκηση δυναμώνει τον οργανισμό, ενώ σημαντικό είναι να τηρούνται οι βασικοί κανόνες της υγιεινής και να πλένουμε συχνά τα χέρια. Στα όρια του εφικτού, οι ειδήμονες συμβουλεύουν να αποφεύγονται τα μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός, ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο να κολλήσουμε κάποια ίωση.

Τέλος, καθοριστικό ρόλο παίζει το πρόγραμμα ύπνου. Πρέπει να κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ και σε σταθερά ωράρια, ώστε να τηρείται ο κιρκαδικός ρυθμός και να λειτουργεί σωστά το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγονται οι αλλαγές που υποβάλλουν σε υψηλό στρες τον οργανισμό και να φροντίζουμε πάντα να χαλαρώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου