Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Παρέμβαση Γ.Καρασμάνη στη βουλή για θέματα αγροτικής πολιτικής





Στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων με θέμα την αγροτική πολιτική στις περιοχές αυτές, παρενέβη ο Γιώργος Καρασμάνης.
Αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2013-2020) που ήταν και το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. Ο πρώην Υπουργός τόνισε ότι εκπονήθηκε επί υπουργίας του με διασφαλισμένα έξη (6) δισεκατομμύρια, από τα οποία μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί μόνον το 44%, και εστίασε την παρέμβασή του λεπτομερώς σε συγκεκριμένα Μέτρα, όπως:
Τα Σχέδια Βελτίωσης, στο Μέτρο για την Ανάπτυξη των δασικών περιοχών και την προστασία των δασών, στο Πρόγραμμα αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.
Ειδικότερη αναφορά έκανε στο Μέτρο 13 που αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, υπογραμμίζοντας ότι η νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών είχε ως συνέπεια 27 κοινότητες του Νομού μας να αποχαρακτηριστούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τους – αν εφαρμοστεί αυτός ο νέος ¨χάρτης¨ - να κινδυνεύουν όχι μόνον να αποκλειστούν αυθαίρετα και άδικα από την εξισωτική αποζημίωση, αλλά και να χάσουν την υψηλή μοριοδότηση σε άλλα προγράμματα όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες κλπ!
Εκτενή αναφορά έκανε και στο Πρόγραμμα Αλιείας για το οποίο επίσης επί της δικής υπουργίας διπλασίασε τους πόρους – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – κοινοτικά χρήματα από τα οποία τα δύο τρίτα (2/3) λιμνάζουν αζήτητα και αναξιοποίητα στα ταμεία των Βρυξελλών!
Μίλησε για το τεράστιο ποσό του ενός δις οκτακοσίων εκατομμυρίων (1.800.000.000) – δηλαδή το 1/3 από τα 20 δις του ΠΑΑ – το οποίο εκχώρησε στις Περιφέρειες για να διαχειριστούν ¨τα του οίκου¨ τους χωρίς τα γραφειοκρατικά αγκάθια της κεντρικής εξουσίας.
Παράλληλα, ζήτησε να γνωστοποιηθεί αν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εφαρμοστεί η απόφαση που ο ίδιος ως Υπουργός είχε λάβει και όριζε: οι νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών να παίρνουν την ανώτατη επιδότηση για κάθε Περιφέρεια. Απόφαση την οποία η διάδοχός του στην ηγεσία του Υπουργείου με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε!
Ο Γιώργος Καρασμάνης, ζήτησε ακόμη να ενημερωθεί τί γίνεται με τα Διαχειριστικά Σχέδια που ο ίδιος είχε προγραμματίσει να ολοκληρωθούν και να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2015, αλλά φτάσαμε στο τέλος του 2019 και ακόμη περιμένουμε την έκδοσή τους. Μια απαράδεκτη καθυστέρηση σε βάρος των κτηνοτρόφων και των βοσκοτόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου