Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλή: Έφερε το θέμα της ζημιάς από τους παγετούς και το χαλάζι στη συζήτηση για την «Κρατική Αρωγή»


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».

Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε τη σημασία του Σχεδίου Νόμου ως μέρος μιας μεγαλύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με στόχο την ανθεκτικότητα απέναντι στην Αλλαγή του Κλίματος, και την ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που αυτή επιβάλλει.

 

Επιπλέον ο Βουλευτής έθεσε από το βήμα της Βουλής το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τη μεγάλη καταστροφή στην αγροτικής παραγωγή της Πέλλας από τους παγετούς και το χαλάζι των προηγούμενων ημερών. Ο Λάκης Βασιλειάδης επισήμανε ότι χρειάζεται άμεση στήριξη των πληττόμενων παραγωγών, αλλά και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μόνιμων και εποχικών, στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/sdQmTklI5BA

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε σήμερα μπροστά μας ένα ιδιαίτερα σημαντικό σχέδιο νόμου, που έρχεται να δώσει απαραίτητα εργαλεία στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης ίσως απειλής για τη γενιά μας: της Αλλαγής του Κλίματος.

Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται φανερές ολοένα και συχνότερα, με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, καλλιέργειες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προχωρά, σήμερα είχαμε την επιτυχημένη κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα. Πρέπει να προχωρήσουμε και σε Εθνικό επίπεδο.

Το Σχέδιο Νόμου που εισηγείται το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί όπως προείπα μια «εργαλειοθήκη» , ώστε αμέσως μετά το χτύπημα μιας θεομηνίας -όπως ορίζεται στις διατάξεις του-, να γίνεται σαφής οριοθέτηση των επιπτώσεων και να εξασφαλίζεται η αναγκαία σε τέτοιες περιπτώσεις επιτάχυνση των διαδικασιών. Επιπλέον, προβλέπονται ψηφιοποιημένες διαδικασίες για καλύτερο συντονισμό των φορέων και ταχύτερη αποκατάσταση των επιπτώσεων, μέσω ενός ενιαίου συστήματος κρατικών ενισχύσεων. Έτσι, μπορούμε να έχουμε γρήγορη αποκατάσταση της κανονικότητας της τοπικής οικονομίας και ελαχιστοποιημένο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.

Με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου δημιουργούνται απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, αγροτών και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών, οι οποίες πέρα από την ταχύτητα επιβάλλουν και μεγαλύτερη δικαιοσύνη.

Ξεχωρίζω κ. Πρόεδρε κάποια σημεία, όπως το Άρθρο 8 που προβλέπει διαδικασία προκαταβολής έναντι επιχορήγησης. Είναι πολύ σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η σημασία της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για τη ρευστότητα των πληγέντων. Έχουμε δει κατά το παρελθόν περιπτώσεις καθυστέρησης στην καταβολή των αποζημιώσεων που αγγίζουν τα 2 ή 3 έτη.

Ξεχωρίζω επίσης τις διατάξεις των Άρθρων 11 και 12, περί της επιχορήγησης αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, πάντα εντός του πλαισίου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, αλλά αναγνωρίζοντας -εμμέσως- και τις αδυναμίες του Κανονισμού του, σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αγρότες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη σημασία της ανθεκτικότητας απέναντι στην Αλλαγή του Κλίματος, και την ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που μας επιβάλλει. Δυστυχώς, αυτή η συγκυρία της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου μας βρίσκει αντιμέτωπους με μία πρωτοφανή καταστροφή για την ελληνική ύπαιθρο. Ήδη έγινε εκτεταμένη αναφορά και στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά και σήμερα από συναδέλφους, στους καταστροφικούς συνεχιζόμενους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου που έπληξαν περιοχές της Μακεδονίας, της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Θα σας μεταφέρω την προσωπική εμπειρία μου από την περιφέρειά μου, την Πέλλα, όπου επισκέφτηκα τις τελευταίες ημέρες 100 τοπικές κοινότητες και πραγματικά τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Και σαν να μην έφταναν οι παγετοί, είχαμε και εκτεταμένη χαλαζόπτωση πριν δύο ημέρες, που κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει πάνω στα δέντρα. Μιλάμε για απώλεια παραγωγής που αγγίζει το 100%, ειδικά σε δενδροκαλλιέργειες όπως το κεράσι, το ροδάκινο αλλά και σε καλλιέργειες κηπευτικών.

Βεβαίως, απώλειες αυτού του μεγέθους σημαίνουν και ελλείψεις προϊόντων, που με τη σειρά τους απορυθμίζουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων: τις μεταφορές, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές. Η ανάγκη στήριξης όλων αυτών των επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένη, εάν θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τόσο του μόνιμου, όσο και του εποχικού προσωπικού.

Αυτό που προέχει όμως είναι η στήριξη των καλλιεργητών. Η καταστροφή ήρθε λίγο πριν την συγκομιδή, όπου τα έξοδα είναι στο απόγειό τους. Οι παραγωγοί είναι ανοιχτοί στις επιχειρήσεις. Σήμερα, τώρα. Δεν μπορούν να περιμένουν να αποζημιωθούν του χρόνου τον Φεβρουάριο. Εξηγήσαμε και πριν, τη σημασία της εξασφάλισης ρευστότητας.

Οι εξαιρετικές περιπτώσεις χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί σε άλλες, περασμένες εποχές. Δυστυχώς, ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια καταστροφή αυτού του μεγέθους. Το είπε και ο Πρωθυπουργός από την Κορινθία, ο Κανονισμός υπάρχει από το 1950 και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Είναι αναγκαία η Κρατική Αρωγή και η Κοινοτική, θα έλεγα.

Θα σας φέρω τρία παραδείγματα:

Ένας παραγωγός με ροδάκινα και βερίκοκα στους Γαλατάδες, στο Αρσένι ή στην Πολυκάρπη μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή ολική απώλεια παραγωγής, στο 100%, έχοντας κάνει και όλα τα έξοδα. Κι όμως, βάση του συντελεστή του ΕΛΓΑ μπορεί να αποζημιωθεί μόνο για το 61,6% περίπου.

Δεύτερο παράδειγμα: παραγωγός με 50 στρέμματα κεράσια στην Αραβησσό, επίσης 100% καταστροφή, για να αποζημιωθεί θα πρέπει να πληρώσει εισφορές στον ΕΛΓΑ της τάξης των 4000€. Που θα τα βρει αυτά τα λεφτά τώρα;

Τελευταίο παράδειγμα: άλλος παραγωγός με κεράσια, όψιμα αυτή φορά, και βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στην Έδεσσα ή στη Βεγορίτιδα. Δεν γνωρίζει καν αν θα αποζημιωθεί, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν έχει βγάλει αναγγελία ζημιάς για αυτές τις συγκεκριμένες ποικιλίες επειδή ήταν λέει σε προανθικό στάδιο. Παρόλα αυτά και πάλι μιλάμε για 100% απώλεια.

Συνεπώς, για να επανέλθω στο Σχέδιο Νόμου κ. Πρόεδρε, χρειάζεται ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα όποτε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα και θεομηνίες. Ευτυχώς, η Κυβέρνηση δείχνει και πάλι γρήγορα αντανακλαστικά. Το απέδειξε πρόσφατα με τη διαχείριση των επιπτώσεων του ΙΑΝΟΥ. Το Σχέδιο Νόμου αυτό ενσωματώνει τα μαθήματα που πήραμε από το μεσογειακό κυκλώνα εκείνο. Είμαι σίγουρος ότι και στο μέλλον, αλλά πολύ περισσότερο και στην τρέχουσα καταστροφή από τους παγετούς και το χαλάζι, η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει ξανά. Μόλις αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς, θα έχουμε ένα σωστό χρονοδιάγραμμα, με ρεαλισμό, και μια δέσμη μέτρων που θα απλώσει δίχτυ προστασίας σε όλους τους πληττόμενους.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε θα ήθελα να απευθυνθώ στους συναδέλφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και να τους καλέσω να στηρίξουν το Σχέδιο Νόμου. Και επιπλέον, αναφορικά με την καταστροφή που έχουμε να διαχειριστούμε τώρα, είναι ώρα για συνεργασία και όχι για πλειοδοσίες ή καπηλεία μιας τέτοιας κρίσης. Σας ευχαριστώ.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου