Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Εφτά προτάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αναδιάρθρωση της βουλής

Με επιστολή τους προς το σύνολο των συναδέρφων του στην βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει 7 προτάσεις που θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα μέρος της χαμένης αξιοπιστίας των πολιτών απέναντι στο κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους της. Μεταξύ άλλων προτείνει την μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200 αλλά και περικοπές των προνομίων τους όπως την χορήγηση βουλευτικών αυτοκινήτων και των αμοιβών τους σε συμμετοχές επιτροπών της βουλής. Συνολικά τα 7 μέτρα που προτείνει, έχουν ως εξής:
1. Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Σε σχέση με άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους η Ελλάδα έχει πολλούς βουλευτές, ενώ η μείωσή τους επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει εξοικονόμηση 11 εκατ. Ευρώ.
2. Την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Ο βουλευτής θα δικαιούται σύνταξη μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα αυτόν στον οποίο ανήκε ως εργαζόμενος
3. Την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλή. Η κάθε συμμετοχή βουλευτών σε επιτροπές αμείβονται εξτρά, προς 270 ευρώ. Εξοικονόμηση 3,6 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.
4. Το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής. Το κανάλι κοστίζει 6 εκατ. Ευρώ τον χρόνο στον Έλληνα φορολογούμενο με την τηλεθέαση να φτάνει μετά βίας στο 0,3%.
5. Την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων. Είναι πρόκληση ενώ η μέση Ελληνική οικογένεια να έχει τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα, να χορηγούνται αυτοκίνητα στους βουλευτές. Έτσι εξοικονομούνται 5,4 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.
6. Την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας. Η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας να εισηγείται πάντα και για όλες τις υποθέσεις υπέρ της άρσης στην Ολομέλεια της Βουλής.
7. Τη διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο. Τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες όχι μόνο για τον τελευταίο χρόνο αλλά από το έτος που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου