Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μεντβέντεφ: Εξετάζουμε καταγγελία της φορολογικής συμφωνίας με Κύπρο



Το ενδεχόμενο να καταγγείλει την διακρατική συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου εφόσον το τραπεζικό σύστημα της τελευταίας πάψει να εξυπηρετεί τα ρωσικά κεφάλαια, άφησε ανοιχτό ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Εχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο. Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία σε αυτή την περίπτωση.
Μπορεί να προκύψει ζήτημα καταγγελίας αυτής της συμφωνίας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να επιφέρει πολλές συνέπειες...

Εχουμε τους λόγους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα: Τράπεζες και μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών κρατούν εκεί τα κεφάλαιά τους», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι πιθανός στόχος (των ευρωπαϊκών κινήσεων) ήταν η καταστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι στις συζητήσεις για εξεύρεση λύσης δεν θα έπρεπε να συμμετέχει μόνο η ευρωπαϊκή πλευρά:
«Πιστεύουμε πως τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης θα πρέπει να γίνονται μεταξύ διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και όχι να ακυρώνονται πίσω από την φράση 'η Κύπρος δεν πρέπει να συζητά με κανέναν άλλον'. Αφήστε τους τότε να πάρουν όλες τις αποφάσεις εντός της Ε.Ε., αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι καλό».
Ταύροι εν υαλοπωλείω
Εκτίμησε ακόμη ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αλυσίδα χρηματοοικονομικών αναταράξεων και παρομοίασε τις προσπάθειες Ευρώπης και Κύπρου να λύσουν το πρόβλημα με κινήσεις «ταύρου εν υαλοπωλείω».

«Mέχρι στιγμής οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασάι με την κυπριακή κυβέρνηση μου θυμίζουν ταύρο εν υαλοπωλείω. Εχω την εντύπωση ότι κάθε δυνατό λάθος που θα μπορούσε να κάποιος να κάνει στη συγκεκριμένη περίσταση, έχει ήδη διαπραχθεί», πρόσθεσε.
Και κατέληξε: «Είμαστε υπέρ της επαναφοράς της τάξης στην χρηματοοικονομική σφαίρα με σκοπό να λάβουμε μέτρα αναζωογόνησης των τραπεζών και φυσικά να έχουμε διαφανείς πληροφορίες για τους κατόχους των λογαριασμών και τους δικαιούχους τους.
Ωστόσο όλα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην ουσία έχει πάψει να λειτουργεί. Για να μην πούμε ότι η οικονομική κατάσταση σε αυτό το μέλος της ΕΕ είναι κοντά στη χρεοκοπία».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου