Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αποζημιώσεις με ερωτηματικά στην ΕΡΤ



Κατατέθηκε η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των απολυμένων (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε...) της δημόσιας τηλεόρασης. Της νορμάλ δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ δηλαδή. Να την καταγράψω εδώ δεν έχει νόημα, καθ' ότι είναι αυτά τα κορακίστικα της γραφειοκρατίας από τα οποία βγάζουν άκρη μόνο οι δικηγόροι και οι ειδικευμένοι συντάκτες. Στους τελευταίους απευθύνθηκα κι εγώ και κάπως με διαφώτισαν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα λοιπόν με το «άρθρο 27, ρύθμιση θεμάτων υπουργού Επικρατείας», όσοι δεν απασχοληθούν στη ΝΕΡΙΤ θα πάρουν κανονικά τις αποζημιώσεις τους. Οσοι, πάλι, απασχοληθούν, θα εισπράξουν το πλαφόν των 15.000 ευρώ. Ηταν μια σκέψη του υπουργού Οικονομικών, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως από προχθές.
Προσοχή όμως! Για να πάρει κάποιος μέλλων υπάλληλος της ΝΕΡΙΤ (και πρώην της ΕΡΤ) τα 15.000 ευρώ της αποζημίωσης, θα πρέπει να απασχοληθεί «με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιουδήποτε είδους σύμβαση έργου ή εργασίας μέσα σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης». Και τι θα γίνει αν αυτός ο υπάλληλος χάσει τη δουλειά του πριν παρέλθει η τριετία; Θα χάσει και την αποζημίωση; Αν, λέω εγώ τώρα, ισχύσει το σενάριο που λέει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα λάβουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά ενός συν ενός έτους, δεν δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς υποταγής και αιχμαλωσίας; Μια αιχμαλωσία με όλες τις προφανείς στρεβλώσεις που ακολουθούν. Γράψ' το όπως σ' το λέω...
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες αιτήσεις για πρόσληψη στη ΝΕΡΙΤ. Κάποιοι υποψήφιοι μπήκαν στον κόπο από μόνοι τους και κάποιοι άλλοι υποκινήθηκαν καταλλήλως. Λένε, για παράδειγμα, οι κακές γλώσσες (πάντοτε τις εμπιστεύομαι!) ότι και από υπουργικά και από κομματικά γραφεία έπεσαν τηλεφωνάκια σε πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ και ακούστηκαν φράσεις του τύπου «κάνε την αίτηση και θα σε πάρουμε με χίλια», «έλα τώρα να μας βοηθήσεις, σε χρειαζόμαστε» κ.λπ. κ.λπ. Λέγεται μάλιστα ότι συγκεκριμένοι αθλητικοί συντάκτες δέχθηκαν κόρτε και από ομοσπονδίες ή διοργανώτριες αρχές! Τέτοιες ομορφιές.
Ενα ερώτημα πριν συνεχίσω: Γιατί λένε και ξαναλένε «έγκυρες πηγές» ότι το πρώτο διμηνάκι της ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει τον Οκτώβριο; Αν υπολογίσουμε ότι η 2α Αυγούστου είναι η τελική ημερομηνία για την κατάθεση των αιτήσεων, δεν θα χρειαστούν ολίγες εβδομάδες για την εξέτασή τους, για την ανάρτηση των πινάκων, για τις όποιες ενστάσεις (υποθέτω ότι θα επιτραπούν...), για την υποβολή των δικαιολογητικών και πάρε και δώσε; Εκτός κι αν κοπούν οι άδειες στο υπουργείο Επικρατείας για να πάμε σε διαδικασίες εξπρές. Ή βουρ στον πατσά, αναλόγως όπως το πάρει κανείς.
Επί τη ευκαιρία, πώς τους ήρθε στο ΕΣΡ να το σκάσουν για μπάνια και να μη συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα; Τους έχει ενημερώσει κανείς ότι φλέγεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή μήπως ζούνε σε άλλη χώρα; Κι ένα τελευταίο ερώτημα για να τα τριτώσω: Πώς γίνεται το κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που υπερηφανεύεται για την «πατριωτική» στάση του να αφήνει τη ΝΕΡΙΤ χωρίς ανταποκριτή στη Θράκη; Το προσπεράσανε ή τους ξέφυγε;
Παρεμπιπτόντως, οι δίμηνες συμβάσεις για τη ΝΕΡΙΤ δεν μπορούν βάσει της νομοθεσίας να ανανεωθούν αυτομάτως. Επομένως, σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε δεύτερο δίμηνο, θα πρέπει να το ξαναφέρει ο Παντελής Καψής το θέμα στη Βουλή και να το ξαναπεράσει. Αν εν τω μεταξύ δεν έχουμε πάει σε εκλογές κι αν δεν έχει πέσει η λήξη του διμήνου πάνω στην προεκλογική περίοδο και δεν χάσουμε εντελώς τα αβγά και τα πασχάλια. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και το ΕΣΡ ενδέχεται να ξυπνήσει από το μακάριο ύπνο του.
Αυτά λοιπόν τα νεότερα από το μέτωπο και σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εγκαινιάζουν το χορό των συνελεύσεων στο Ραδιομέγαρο. Από τη στάση τους θα κριθούν πολλά, πάρα πολλά. Η ανακοίνωσή τους (βλέπε δίπλα), μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης, είναι εξόχως μαχητική, αλλά καμιά φορά πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Οι καιροί είναι αρκούντως πονηροί και οι πρόθυμοι να ενδώσουν ουκ ολίγοι.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου