Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Βαριά πρόστιμα και λουκέτα κατά "μαύρης" εργασίας



Σαρωτικοί έλεγχοι με την απειλή πολύ υψηλών προστίμων, ακόμη και λουκέτων, ξεκινούν από τις 15 Σεπτεμβρίου, στη βάση των ανακοινώσεων που έκανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφηκε, θα επιβάλλεται πρόστιμο στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού - ημερομισθίου, που σημαίνει ότι:

  • Για εργαζόμενους άνω των 25 ετών, το πρόστιμο θα ξεπερνά τις 10.500 ευρώ
  • Για εργαζόμενους έως των 25 ετών, το πρόστιμο θα ξεπερνά τις 9.200 ευρώ.
Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι σε περίπτωση υποτροπής θα μπαίνει προσωρινό ή οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις, ενώ ορίζονται ακόμη βαριά πρόστιμα για σειρά παραβάσεων, όπως η μη επίδειξη βιβλίου υπερωριών, που κυμαίνονται από 300 έως 5.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, "τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις".
"Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά 'δέσμια αρμοδιότητα' του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση", τόνισε ο Γ. Βρούτσης.
"Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν τεράστια υποκρισία και συνειδητή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους" σχολιάζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως "η απειλή της ανεργίας που οξύνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, εκτρέφουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποθρασύνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που επιβάλλουν με εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους την μαύρη εργασία".
megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου