Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

«Δεν είδα, δεν άκουσα» στην πέμπτη ημέρα της δίκης των «στημένων»!



Χαλασμένα μικρόφωνα, τηλεφωνήματα για βόμβα, αναβολές, καταθέσεις, άλλες στοχευμένες, άλλες με αντιφάσεις και μάρτυρες που... δεν είδαν και δεν άκουσαν. Κάπως έτσι κυλάει μέχρι στιγμής η δίκη των «στημένων» αγώνων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία έφτασε αισίως στην πέμπτη μέρα.
Χθες, ο Μάκης Ψωμιάδης επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως πολιτικό κρατούμενο επειδή... ασχολείτο με την ποδοσφαιρική Καβάλα. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του παρουσίασε περίπου ως ηρωική πράξη το «λουκέτο» που
έβαλε στην ομοσπονδία για 15 ημέρες το καλοκαίρι του 2011 λόγω των απειλών που δεχόταν από Ρουμάνους, Βούλγαρους και ανθρώπους της νύχτας.
Προκάλεσε όμως και εύλογα ερωτήματα, όταν είπε ότι δεν μπόρεσε να διαβάσει τις εκθέσεις της UEFA για τους ύποπτους αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων, επειδή δεν είναι μαθηματικός και δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει χρήματα μέσω... ΟΠΑΠ για να αναγνωσθούν από κάποιο ειδικό.
Ο εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, Κ. Βαλαβάνης, δεν είχε επί της ουσίας να συνεισφέρει τίποτα ως μάρτυρας...
στην ακροαματική διαδικασία για την περιουσία του βασικού κατηγορούμενου Μ. Ψωμιάδη, λέγοντας ότι δεν έχει ιδία γνώση των ελέγχων που έχουν γίνει.
Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως Βιργινίας Σακελλαροπούλου που ρώτησε: «Αφού δεν γνωρίζετε, γιατί ήρθατε εδώ»; «Γιατί εσείς με φωνάξατε», απάντησε αφοπλιστικά ο μάρτυς. Πάντως, αποκάλυψε ότι έχουν ανοιχτεί 250 λογαριασμοί γι’ αυτή την υπόθεση και πως οι κινήσεις λογαριασμών του Μ. Ψωμιάδη σταμάτησαν μετά το 2002.
Ο δε δικηγόρος και πρώην αθλητικός δικαστής, Νίκος Μήνης, που κλήθηκε να καταθέσει λόγω παρουσίας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε ότι για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» ποδοσφαίρου: «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι πολύ το χρήμα. Ο εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ όφειλε να καταθέσει πράγματα. Η ΕΠΟ έκρυβε τους φακέλους, τους είχε βάλει στο συρτάρι».
Μάρτυρας-κλειδί θα μπορούσε να είναι ο Σοφοκλής Πιλάβιος, αλλά δήλωσε άγνοια. Οχι μόνο για το αν έχει συσταθεί «εγκληματική οργάνωση», όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, κάτι που ασφαλώς μπορεί να μη γνωρίζει. Δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο των εκθέσεων της UEFA και δεν ακούστηκε να αναφέρει την απόφαση που επί των ημερών του εξέδωσε η ΕΠΟ για τον Μάκη Ψωμιάδη με αφορμή την υπόθεση των στημένων αγώνων, που είναι ο ισόβιος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο διάλογος του προφυλακισμένου Μ. Ψωμιάδη με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ μέσω του οποίου επιχείρησε να θεμελιώσει την πολιτική δίωξη:
Μ. Ψωμιάδης: Περίμενα αυτήν τη στιγμή 24 μήνες που είμαι κρατούμενος και δεν ξέρω γιατί. Αφαιρέσατε οκτώ βαθμούς από την Καβάλα και μετά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε δύο ομάδες. Μετά πάλι εσείς ως πρόεδρος ανεβάσατε τις δύο ομάδες και είπατε ότι για πολιτικούς λόγους ελήφθη η απόφαση. Πείτε ποιοι είναι οι πολιτικοί λόγοι;
Σ. Πιλάβιος: Η Σούπερ Λιγκ στο καταστατικό της είχε ότι για να πάρει μέρος μια ομάδα στο πρωτάθλημα θα έπρεπε να έχει πιστοποιητικό από την ΕΕΑ. Ηταν λάθος και το άλλαξε. Εκεί πάτησε η ΕΕΑ και δεν έδωσε πιστοποιητικό.
Μ.Ψ.: Είπατε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ ότι οι ομάδες έπεσαν για πολιτικούς λόγους. Επεσαν από Παπανδρέου και Γερουλάνο και ανέβηκαν επί Σαμαρά, Ιωαννίδη.
Σ.Π.: Δεν θυμάμαι να το είπα αυτό...
Μ.Ψ.: Είμαι γκάνγκστερ του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως λένε; Eίμαι τίμιος παράγοντας;
Σ.Π.: Δεν είχα καμία πίεση από εσάς... Καμία εμπλοκή...
Μ.Ψ.: Ο κοριός (σ.σ. της ΕΥΠ) τα καλά τηλέφωνα δεν τα έχει βάλει. Μου είπατε στο τηλέφωνο ότι είμαι τίμιος...
 
Οσον αφορά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Πιλάβιου με τον Αχ. Μπέο στην οποία ο επίσης κατηγορούμενος αλλά όχι δικαζόμενος, πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου διαμαρτύρεται επειδή έχει χρησιμοποιηθεί ο διαιτητής Ζαχαριάδης, ενώ έχει μεταφερθεί αίτημα περί μη χρησιμοποίησής του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ είπε: Ο Μπέος είναι Μπέος. Του απάντησα έτσι για να ησυχάσω.
Ο δικηγόρος του Θ. Μητρόπουλου είπε ότι εντολέας του θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Αλ. Κούγια για όσα είπε εναντίον του, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο κ. Πιλάβιος. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη και μάρτυρες θα είναι ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης και αρκετοί από τον χώρο της διαιτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου