Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Βλέπουν, αλλά δεν αγοράζουν ακίνητα Κινέζοι και Ρώσοι



«Too good to be true». Αυτό είναι το σχόλιο των μεσιτών αναφορικά με τη φημολογία και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «επέλαση» Ρώσων και Κινέζων επενδυτών στην αγορά ακινήτων της βόρειας Ελλάδας. Όπως σημειώνουν, ναι μεν υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον, μια βολιδοσκόπηση της αγοράς από ξένους αγοραστές, αλλά ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε υπογραφή πράξεων αγοράς.
Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, το κλίμα φέτος είναι αρκετά καλύτερο σε σχέση με το 2012, ενώ υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για ανάπτυξη, έστω και μικρή, της αγοράς, το 2014. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται
η δημιουργία ομάδων επενδυτών ή επιχειρηματιών, οι οποίες ψάχνουν ακίνητα χαμηλών αξιών στην πόλη.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τελεί υπό κατάσταση φτώχειας.  Όσοι έρχονται να επενδύσουν ψάχνουν “σκοτωμένα ακίνητα”, και ζητούν τιμή ακόμη πιο χαμηλή από αυτήν που προσφέρει ο ιδιοκτήτης», δηλώνει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Parthenon Real Estate, Kώστας Γεωργάκος.

«Το σημαντικότερο ενδιαφέρον σε πωλήσεις παρατηρείται κυρίως σε ακίνητα μικρής αξίας στη Θεσσαλονίκη, ύψους10.000 με 60.000 ευρώ και πιο σπάνια σε ακίνητα 80.000 – 100.000 ευρώ. Θεωρώ ότι από του χρόνου τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και θα αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματικές τοποθετήσεις σε μεγάλα και ακριβά ακίνητα και όχι παραμύθια και Ρώσους και Κινέζους εκατομμυριούχους», τονίζει.

Γλυκοκοιτάζουν ακίνητα ξένα funds – απαγορευτικές οι τιμές ξενοδοχείων της Χαλκιδικής

Για ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές, κατά κύριο λόγο στη Χαλκιδική, μεγάλα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και μισθωμένα κτήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ψάχνονται, κατά κύριο λόγο, διεθνή funds, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Αξιοσημείωτη είναι και η βολιδοσκόπηση ακριβών ακινήτων και εκτάσεων από Τούρκους μεγαλοεπενδυτές.

Ο κ. Γεωργάκος είχε πρόσφατα στην Αθήνα επαφές με εκπροσώπους ξένων funds, με «δύναμη» από 100 εκατ.ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει, οι επενδυτές ψάχνονται για μεγάλα ακίνητα, η Ελλάδα είναι για αυτούς ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν σημαντικές τοποθετήσεις, ωστόσο ακόμη μένουν στο «κοίταζε».

«Ένα fund των 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο παρουσίασα ακίνητα, θέλει να επενδύσει σε μεγάλες τουριστικές εκτάσεις, σε φιλέτα στη Χαλκιδική. Είναι μεγάλοι επενδυτές, που θέλουν τοποθετήσεις της τάξης των 10 εκατ.ευρώ. Όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά, μια επένδυση δεν αξίζει, αν είναι κάτω από 5 εκατ.ευρώ», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.

Παράλληλα, μεταφέρει στη Voria.gr τη δυσφοριά των εν λόγω επενδυτών σχετικά με την τιμή αρκετών μεγάλων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. «Τα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική είναι πανάκριβα. Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, κρίνουν τις τιμές απαγορευτικές, σε σχέση με τους τζίρους που κάνουν. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο που έκανε φέτος τζίρο 1,5 εκατ.ευρώ, δηλαδή 800.000 ευρώ καθαρά, να πωλείται για 18 εκατ.ευρώ, δίνοντας μια απόδοση της τάξης του 2-3%. Οι σοβαροί ξένοι αγοραστές δεν θα επενδύσουν εάν δεν έχουν μια απόδοση τουλάχιστον 5%», τονίζει ο κ.Γεωργάκος.
 mitakis@voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου