Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Όλι Ρεν: «Υπό επιτήρηση η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο»



Aιφνιδίασε η απάντηση του Όλι Ρεν προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, στο ερώτημα «για πόσα χρόνια ακόμα θα βρίσκεται η Ελλάδα υπό την επιτήρηση των Ευρωπαίων;».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποκάλυψε ότι η χώρα μας θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη επιτήρηση ακόμα και μετά το τέλος του Μνημονίου και μέχρι να καταφέρει να αποπληρώσει το 75% του χρέους της.
Αναλυτικότερα, σε απάντηση που έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη στο Βίλνιους, για το καθεστώς «ενισχυμένης
επιτήρησης» κάθε χώρας μετά το Μνημόνιο, μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους, είπε ότι «θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι, εφόσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται».

Η ερώτηση της κα. Βαλαβάνη είχε ως εξής:

«Κύριε Όλι Ρεν, σύμφωνα με το δεύτερο Κανονισμό “two-pack” (Νο 472/2013), τα κράτη-μέλη που βρίσκονταν σε δανειστικά προγράμματα στις 30.5.2013, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, καθώς και τα κράτη-μέλη στο τέλος οποιουδήποτε δανειστικού προγράμματος - π.χ. η Ιρλανδία μετά τον Δεκέμβριο ή η Ελλάδα μετά τον Μάιο 2014 - θα υποβληθούν σε μετα-προγραμματικό καθεστώς ΄΄ενισχυμένης επιτήρησης΄΄ έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους τους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το καθεστώς ΄΄ενισχυμένης επιτήρησης΄΄ θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό απολύτως παρόμοιο με τις καθιερωμένες διαδικασίες του προγράμματος της Τρόικας και των Μνημονίων, όπως τις έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα, από την υπογραφή Μνημονίου Μακροοικονομικής Προσαρμογής κι έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης με τετράμηνες αξιολογήσεις μέχρι νέα ΄΄μέτρα΄΄, που θα παίρνονται εάν οποιαδήποτε αξιολόγηση τα θεωρήσει αναγκαία κλπ.

Θα ήθελα να θέσω το ακόλουθο ερώτημα: Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει σε μια συμφωνία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από 30 έως 50 χρόνια. Θεωρείτε ότι μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν λάβει νέα δάνεια, θα υποβληθεί σε καθεστώς ΄΄ενισχυμένης επιτήρησης΄΄ μέχρι και ακόμη παραπέρα από τα μέσα του 21ου αιώνα; Και θα υπήρχε έστω και η παραμικρή περίπτωση αυτή η ΄΄μετα-προγραμματική επιτήρηση΄΄ να συνδεθεί με αναστολή της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής 2014-2020, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο;

Δική μας θέση είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και γι’ αυτό θα έπρεπε, μεταξύ άλλων μέτρων, να υποστεί δραστικό ΄΄κούρεμα΄΄ μαζί με το χρέος και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε παρόμοια κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου