Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τα email της Κλίντον για την Ελλάδα: Σκληρό αλλά ανεπαρκές το πακέτο διάσωσης του 2010



«ΕΕ και ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα θέλουν να κερδίσουν χρόνο για Ισπανία και Πορτογαλία» σημείωνε η αναλύτρια Αν Μαρί Σλότερ που την ενημέρωνε για την ελληνική κρίση.
Ενήμερη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον κρατούσε την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, η Αν Μαρί Σλότερ δικηγόρος και πολιτική αναλύτρια που υπηρέτησε ως Διευθύντρια Πολιτικού Σχεδιασμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011.

Σύμφωνα με email που δόθηκε στη δημοσιότητα από το FBI, η Σλότερ στις 6 Μάιου 2010 ενημέρωνε την τότε υπουργό Εξωτερικών για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης που υπεγράφη από την ελληνική βουλή εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων.

Η αναλύτρια έστειλε στην Κλίντον άρθρο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον, και του Πίτερ Μπουν, στους New York Times, στο οποίο το πακέτο διάσωσης χαρακτηρίζεται «δραματικό» και «χωρίς προηγούμενο», τονίζοντας πως απέχει κατά πολύ από το να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη.

«Το ελληνικό πακέτο διάσωσης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι δραματικό, χωρίς προηγούμενο και κάθε άλλο παρά αρκεί για να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΕ, με τη παρότρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γίνονται επιτελούς ρεαλιστές σχετικά με την φρικτή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Έχουν εγκαταλείψει τις αισιόδοξες προβλέψεις και τώρα παραδέχονται τη βαθιά χειρότερη κατάσταση. Αυτό το νέο πρόγραμμα καλεί σε δημοσιονομικές προσαρμογές -περικοπές στο δημοσιονομικό έλλειμμα, κυρίως μέσα από περικοπές δαπανών- συνολικά σε ποσοστό 11% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος το 2010, 4,3% το 2011 και 2% το 2012 και 2013», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Τζόνσον, ο οποίος προβλέπει πως δύσκολα το πακέτο θα πετύχει και πως η Ελλάδα θα βιώσει σκληρή ύφεση.

«Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη οι Έλληνες θα είναι προετοιμασμένοι για μία ακόμα πιο σκληρή λιτότητα ώστε να πληρώσουν τους Γερμανούς; Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, οι Έλληνες πολίτες μοιάζει απίθανο να χαιρετίσουν αυτή την εκδοχή της νέας κανονικότητας», σημειώνει ο Τζόνσον.

Η Σλότερ στο σημείωμά της, μεταξύ άλλων, εξηγεί στην Κλίντον ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ ελπίζουν πως με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα κερδίσουν χρόνο για την Ισπανία και την Πορτογαλία.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου