Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Αυξάνονται τα κρούσματα της Ιλαράς



Αυξάνoνται καθημερινά τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή τα εμβόλια βρίσκονται σε έλλειψη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια στην αγορά.
Την τελευταία εβδομάδα, δηλώθηκαν άλλα 19 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε 215.
Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημική έξαρση της
νόσου καταγράφεται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, και έχει επίκεντρο την Αττική.

Ασθενείς είναι κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα, τα 23 αφορούν αλλοδαπούς και τα 192 ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως Ρομά. Υπάρχει ωστόσο ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, 36 άτομα, που προσδιορίζονται ως Έλληνες ηλικίας 25- 44 χρόνων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό – σε αντιδιαστολή με τον ειδικό πληθυσμό των Ελλήνων Ρομά.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων ιλαράς, τα 178 κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας έως 14 χρόνων, κυρίως παιδιά Ρομά. Η νόσος έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 χρόνων.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα και  όταν απευθύνονται στις φαρμακαποθήκες για την προμήθεια εμβολίων ενημερώνονται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα, ενώ οι φαρμακαποθήκες με τη σειρά τους «δείχνουν» ως υπεύθυνες για την εμπλοκή στην τροφοδοσία με εμβόλια τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Παιδίατροι: Καμία πρόληψη από τους αρμόδιους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνο Νταλούκα, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί η ιλαρά στην Ελλάδα, δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου και της εύκολης και μεγάλης μετακίνησης των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σημειώνεται πως η επιδημία στην Ευρώπη μετρά ήδη δύο χρόνια.

«Μπορούσαμε να έχουμε λάβει μέτρα ή να έχουμε λειτουργήσει διαφορετικά ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση και την ταχεία εξάπλωση των κρουσμάτων, ή αυτό ήταν αναπόφευκτο; Και αν μπορούσαμε τι ακριβώς δεν κάναμε σωστά και έγκαιρα; Δυστυχώς στην παρούσα περίοδο δεν λειτουργήσαμε με στόχο την πρόληψη. Λειτουργήσαμε πυροσβεστικά και αφού τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται στη χώρα μας» αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου