Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Εκλογικός συναγερμός στα κόμματα.


Ένα παράξενο πολιτικό σκηνικό έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όλα τα κόμματα βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό, αλλά εκλογές δεν… βλέπουμε στο άμεσο μέλλον.Ακόμη και το κυβερνών κόμμα έχει αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του δηλώνουν μετ’ επιτάσεως ότι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019.

Είναι αλήθεια ή μήπως πρόκειται για κίνηση αποπροσανατολισμού και κάποια στιγμή να γίνουν ξαφνικά οι ανακοινώσεις για εκλογές;
Κανείς δεν το γνωρίζει, άλλωστε παντού ισχύει αυτό που λέει «οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αλλά την τελική απόφαση την έχει ο πρωθυπουργός». Ή αυτό που έλεγε παλαιός πολιτικός. Ότι δηλαδή «όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία τότε ούτε αυτός ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές».
Σε κάθε περίπτωση, το ένα μετά το άλλο τα κόμματα έχουν κάνει ετοιμασίες για εκλογές.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα 13 περιφερειακά συνέδρια για την ανάπτυξη τέλειωσαν. 13 πολύ έξυπνες κινήσεις που έκανε το κυβερνών κόμμα ώστε να έχει άμεση επαφή με το λαό.
Κι αν δεν βγήκαν και πολλά συμπεράσματα από αυτά τα συνέδρια ή θα μείνουν ελάχιστα ενδιαφέροντα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το στόχο του. Επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο όλη την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να κρατήσει «ζεστό» το εκλογικό σώμα.
Προχθές στη Λέσβο έπεσε η αυλαία των συμβουλίων, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή σε όλα τα στελέχη να κάνουν περιοδείες, να μιλάνε μα κόσμο, να λύνουν προβλήματα.
Παρά τη διακηρυγμένη απόφαση για εξάντληση της τετραετίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν σε ετοιμότητα και θα καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να πείσουν τους πολίτες για το τέλος των μνημονίων και τις καλύτερες ημέρες που έρχονται.
Η αλήθεια είναι ότι η περιοδεία του Τσίπρα στη Μυτιλήνη «στράβωσε» εξαιτίας των αντιδράσεων.
Είναι αλήθεια επίσης ότι οι βουλευτές της περιφέρειας δεν… περνάνε καλά όταν γυρίζουν στην βάση τους. Όμως, αυτό δεν τους πτοεί ώστε να κηρύξουν πανστρατιά, για όποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Όμως, υπάρχει και το άλλο σενάριο. Εντός του καλοκαιριού ένας σαρωτικός ανασχηματισμός και μια νέα κυβέρνηση… Ταλιμπάν που θα «τρέξει» μέχρις τις εκλογές. Αυτό θα γίνει αν δούμε το επόμενο διάστημα νέα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται και να διεκδικούν αναγνωρισιμότητα.
Η ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί ότι «κάηκε στο ζέσταμα», επειδή ζητά συνεχώς εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, ποτέ άλλοτε όσο σήμερα στη ΝΔ δεν είναι σίγουροι ότι οι κάλπες πλησιάζουν. Γι’ αυτό το λόγο χθες ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε κι επίσημα το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή της Βόρειας Ελλάδας για την περιοδεία του προέδρου της ΝΔ. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μια μεγάλη νίκη στις κάλπες περνά από τη Βόρεια Ελλάδα και θα δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένους νομούς.
Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλά συνέχεια για εκλογές – λύτρωση του ελληνικού λαού και θα ξεδιπλώνει πτυχές από το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως έκανε με τις δηλώσεις του για το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης ύψους ενός δις ευρώ.
Και από την άλλη, θα καλεί σε πανστρατιά όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου «να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ», όπως λένε στελέχη της.
Το Κίνημα Αλλαγής
Στο ΚΙΝΑΛ και επίσημα η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα. Είτε γιατί πράγματι πιστεύει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανοι και θα κάνουν ζημιά στη χώρα, είτε γιατί και η ίδια πιέζεται από την χλιαρή υποδοχή του νέου κινήματος, η ουσία είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι κ.λπ, ζουν προεκλογικές ημέρες.
Θα κάνουν συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά θα επιμένει στην πρότασή της και οι περιοδείες θα γίνουν πιο συχνές. Αύριο στο Βήμα της Κυριακής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για την πρόταση που κατέθεσε και ποιος είναι ο στόχος του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ομοίως και τα άλλα κόμματα κινούνται σε εκλογικούς ρυθμούς. Και περιμένουν τις εξελίξεις, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου και ποιες θα είναι οι μεταμνημονιακές ανατροπές. Εχοντας πάντα στο νου τους όλοι οι αρχηγοί την περίπτωση ενός απρόοπτου γεγονότος που θα αλλάξει τα πάντα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου