Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Επίδομα Θέρμανσης.Ποιοι το παίρνουν και ποιοι το χάνουν.

Από τα εισοδήματα, τα ακίνητα και… τα αυτοκίνητα που κατέχει κάθε νοικοκυριό, εξαρτάται αν θα μπορέσει να λάβει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της σαιζόν 2018-2019. 

Το επίδομα πάντως είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο, ενώ
προσοχή χρειάζεται στον αριθμό ΙΒΑΝ που θα δηλωθεί γιατί πρέπει να δεν πρέπει να έχει δηλώσει τον ίδιον κανένας άλλος δικαιούχος. Επίσης και ο αριθμός μετρητή ρεύματος δεν πρέπει να έχει δηλωθεί από περισσότερους από 2 δικαιούχους. Τα δικαιολογητικά πρέπει να φυλάσσονται για μια 5ετία, καθώς προβλέπονται έλεγχοι και μπορεί να ζητηθούν χρήματα πίσω.


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπανάτσιου, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης

δ) τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν επιβατικά .Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Ειδικά, για την εξαίρεση των φιλοξενουμένων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2018 (για το 2017), ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2017 (για το 2016) ή άλλες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου