Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, με την Ευρώπη να λαμβάνει έκτακτα μέτρα. Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε
συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

«Κάναμε λάθη, δεν αντιδράσαμε γρήγορα» λένε Κινέζοι αξιωματούχοι


Κλίμα γενικευμένης ανησυχίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωναϊό. Τα κρούσματα φτάνουν πλέον τα 10.000, με τον πλανήτη να γνωρίζει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας.

O πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της κινεζικής πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού παραδέχθηκε ότι φταίει για την «αργή αντίδραση» που υπήρξε μπροστά στον ιό, σύμφωνα με μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Έχω κυριευθεί από ένα αίσθημα ενοχής, από τύψεις και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου» με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα την κρίση, είπε ο Μα Γκοκιάνγκ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) στην πόλη. «Εάν είχα πάρει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα περιορισμών, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με σήμερα».

Η Κίνα παραγγέλνει 200 εκατομμύρια μάσκες

Στο μεταξύ, η Κίνα παραγγέλνει 200 εκατομμύρια μάσκες από φαρμακευτικές εταιρείες της Τουρκίας, ενώ ο κορωναϊός εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο μεγάλος αυτός όγκος παραγγελιών έγινε με τη μία φορά.

Όπως σημειώνει Τούρκος φαρμακοποιός, προκαλεί εντύπωση πώς η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μασκών διεθνώς, παρήγγειλε μάσκες από την Τουρκία, η οποία παράγει συνολικά 150 μάσκες τον χρόνο.

«Καθυστέρηση στην ενημέρωση πολιτών»

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα σπάνια παραδέχονται δημοσίως λάθη, ακόμα σπανιότερα στην τηλεόραση σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Όμως, οι αρχές της Ουχάν βρίσκονται υπό ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της κοινής γνώμης. Πολλοί Κινέζοι τους κατηγορούν ότι καθυστέρησαν να ενημέρωσουν τους πολίτες όταν ξεκίνησε η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων στη χώρα.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, οι αρχές έθεσαν την 23η Ιανουαρίου την Ουχάν και άλλες περιοχές στην επαρχία Χουμπέι σε καραντίνα.

Οι Βρυξέλλες αποδεσμεύουν 10 εκατ. για την έρευνα για τον νέο κορωνοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα για τον νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην Κίνα και για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη καμία θεραπεία.

Οι Βρυξέλλες απηύθυναν κατεπείγουσα έκκληση για ερευνητικά σχέδια με τα οποία «θα μάθουμε περισσότερα για την επιδημία του νέου κοροναϊού, θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών και θα βελτιώσουν την προετοιμασία και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», εξηγεί η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου