Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΕΕ: «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό

Η εξαιρετικά δύσκολη πολιτική εξίσωση του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λύθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στην 20λεπτη συνεδρίαση των αρχηγών της ΕΕ δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των χωρών - μελών.
«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και
πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ», αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.
Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταγράψουν πρόοδο στο θέμα του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών. 
H συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ κρινόταν ανεπαρκής και από την Ευρωβουλή και από τις χώρες που υποχρηματοδοτούνται στην Κοινή Αγροτική Πολιτικη  και το Ταμείο Συνοχής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν άλλωστε ότι η πρόταση αυτή που θέλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του μπλόκ (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία) και των υπολοίπων χωρών  κινείται περισσότερο προς την πλευρά των πέντε πλουσίων χωρών. Μια διπλωματική πηγή σχολίασε ότι όσο "τραβάει η διαπραγμάτευση, τόσο κάθε χώρα θα μπορεί να επικαλείται ότι κέρδισε κάτι".
«Πολύ μεγάλες διαφορές» διαπίστωσαν Μέρκελ - Μακρόν 
Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου