Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Προαναγγελία προστίμων στη Siemens


Την επιβολή προστίμων στη Siemens μέχρι το τέλος του Μαΐου, με βάση το νόμο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα σταλεί στο γερμανικό όμιλο επιστολή με την οποία θα ζητείται να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων.
"Η γερμανική πλευρά οφείλει να αποζημιώσει την ελληνική, ανεξαρτήτως της ποινικής έκβασης της υπόθεσης. Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί θα πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι δικές τους εταιρείες είναι πρωταθλητές της διαφθοράς σε όλο τον κοσμο",δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση στελεχών της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποστήριξε πως η γερμανική Δικαιοσύνη πρωτοστάτησε στη συγκάλυψη των σκανδάλων. "Αυτά που είπατε στη Βουλή να τα πείτε και στον πρωθυπουργό να τα μεταφέρει στην κ. Μέρκελ, γιατί όταν βγαίνει συνήθως απλώς ακούει", είπε στον υπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

"Ο πρωθυπουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπερασπίζεται αυτά που πρέπει και κατά τον τρόπο που πρέπει", απάντησε ο υπουργός.

Ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη διαφωνία του και για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των υποβρυχίων. «Γιατί στην ειδική υποεπιτροπή εξοπλισμών οι υπόλοιποι υπουργοί; Όλοι πρέπει να πάνε στην προανακριτική, γιατί επί ΝΔ πληρώθηκαν 723 εκ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει η Ferrostaal μετά το 2004 δόθηκαν μίζες 11 εκ. ευρώ. Διαφορετικά πάμε σε μία συγκάλυψη που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη», είπε.

«Δώσαμε ευκαιρίες και αφορμές στους πολίτες να κοιτάζουν καχύποπτα τους πολιτικούς, αφού το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η υπόθεση του Χρηματιστηρίου ήταν κάτι αρνητικό, όπως λάθος ήταν και ο τρόπος που κάποιοι πολιτικοί διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των ομολόγων», σημείωσε στην ομιλία του ο Χάρης Καστανίδης για τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άρνηση δικαστικών λειτουργών να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. "Κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί", υπογράμμισε.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου