Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πως στερούν το δικαίωμα ρύθμισης σε χιλιάδες δανειολήπτες.



Ούτε καν επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χιλιάδες δανειολήπτες προκειμένου να περιορίσουν τη μηνιαία δόση στο δάνειό τους. Ο λόγος; Το γεγονός ότι η τράπεζα προχωρεί στην «τιτλοποίησή του» δηλαδή, ουσιαστικά στην πώληση του δανείου σε τρίτον. Ήδη, οι συνέπειες αγγίζουν 24.400 δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών
Της Έφης Καραγεώργου.
Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα στεγαστικά τους δάνεια 24.400 δανειολήπτες του Ταμείου
Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς αυτά έχουν τιτλοποιηθεί.
Αυτό αναφέρει σε έγγραφο του το ΤΠΔ, που απέστειλε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τιτλοποιημένα δάνεια αντιστοιχούν στο 12% των ενεργών δανείων του στεγαστικού τομέα, αναφέρεται στο έγγραφο του ΤΠΔ και ακόμα παραδέχεται πως:  στις ρυθμίσεις (επιμήκυνση, μερική καταβολή, αναστολή κλπ) «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια εφόσον έχουν μεταβιβαστεί οι σχετικές απαιτήσεις». Τυχόν αιτήσεις ρυθμίσεων, που αφορούν σε δάνεια της κατηγορίας αυτής εξετάζονται κατά περίπτωση από το ΔΣ μέσα στο πλαίσιο των συμβατικών δυνατοτήτων του.
Σημειώνουμε ότι πρόσφατα απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ το ΤΠ&Δ είχε δηλώσει ότι η μόνη μεταβίβαση και τιτλοποίηση απαιτήσεων από χορηγηθέντα στεγαστικά δάνεια έγινε στην εταιρεία ειδικού σκοπού GrifonasFinanceNo1 PLC με έδρα το Λονδίνο που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Τα στεγαστικά δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε αυτό το fund ήταν ύψους 950εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΠΔ  αξιολογεί και μοριοδοτεί -με βάση οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια, προσωπική κατάσταση υγείας κλπ- τα αιτήματα ρυθμίσεων τιτλοποιημένων δανείων και αποφασίζει την αντικατάσταση δανείων των πιο αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών με άλλα δάνεια και, στη συνέχεια, προβαίνει στις ισχύουσες ρυθμίσεις εξυπηρέτησής τους.
Καθώς όμως το πρόβλημα είναι έντονο για τους περισσότερους από τις 24.400 δανειολήπτες, το ΤΠΔ, βρίσκεται σε  διαπραγμάτευσης με τα εμπλεκόμενα μέρη της τιτλοποίησης (εκπρόσωπο των ομολογιούχων και συμβούλιο ομολογιούχων) για τροποποίηση των όρων της σύμβασης τιτλοποίησης, ώστε να παρασχεθεί η ευχέρεια για έγκριση αιτημάτων τους για ρυθμίσεις των δανείων τους.
Τι πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες
·        Η τράπεζα θα πρέπει να τους ενημερώσει ότι το δάνειο τους πουλήθηκε σε τρίτο.
·        Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την τράπεζα από την οποία δανείστηκαν (δηλαδή επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής κλπ) δεν αλλάζουν.
·        Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης, ακόμα και μία ημέρα, θα δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.
·        Αν η πληρωμή καθυστερήσει 3 μήνες –δηλαδή 90 μέρες- την 91η μέρα θα ενημερωθούν ότι είναι απαιτητό το σύνολο της οφειλής, διαφορετικά θα κινηθούν διαδικασίες κατάσχεσης.
·        Τα funds λειτουργούν με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή δεν θα λάβουν υπόψη τους ότι ο δανειολήπτης μπορεί να είναι άνεργος ή να του έχει μειωθεί ο μισθός στο μισό. Θέλει να πληρωθεί στην ώρα με κάθε τρόπο.
·        Η είσπραξη του δανείου γίνεται  από την τράπεζα που χορήγησε  αρχικά το δάνειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου