Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

"Κόντρα" Γιαννιτσών-Μεσολογγίου.Αποκλείστηκαν από τις "Εορτές Εξόδου" οι Γιαννιτσώτες λόγω...ανάρμοστης συμπεριφοράς.



Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απαγόρευση συμμετοχής των Γιαννιτσιωτών στις Εορτές Εξόδου με τον τελετάρχη να ισχυρίζεται ασεβή στάση στην περσινή πομπή, ενώ ο Σύλλογός τους προειδοποιεί με μηνύσεις για σπίλωση του ονόματος
Βγήκαν «μαχαίρια» ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Γιαννιτσά με αφορμή το «ΌΧΙ» στους Μακεδόνες για την συμμετοχή τους στην πομπή των Εορτών Εξόδων 2018. Όπως ενημερώνει ο τελετάρχης Γιώτης Ασημάκης, η αιτία της απαγόρευσης στάθηκε η περσινή
ασεβής συμπεριφορά των φίλων του Συλλόγου κατά την πομπή.
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών απάντησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια σπίλωσης από την Δημοτική Αρχή, τον τελετάρχη και τα τοπικά Μέσα, ενώ σε ανακοίνωσή του δεν δίστασε να εκδηλώσει ότι πρόθεσή του είναι η διαφορά ενδέχεται να λυθεί ακολουθώντας την νόμιμη οδό.
Να θυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών στήριξε την παραγωγή της ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826», μια αληθινή ιστορία για την «Έξοδο του Μεσολογγίου», η οποία γυρίστηκε στα Γιαννιτσά με πολλά μέλη του Συλλόγου να συμμετέχουν στις σκηνές.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια διαμάχη που δεν τιμά την θυσία των αγωνιστών του Μεσολογγίου που αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα ελευθερίας και ενέπνευσε σπουδαίους καλλιτέχνες. Δυο ιστορικές πόλεις που οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν το μεγαλείο των πολιορκημένων αγωνιστών δίχως σκοπιμότητες και απρεπείς συμπεριφορές.
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:
Ο ΤΕΛΕΤΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ
Διαβάζοντας κάποιες επιστολές που είχαν αποδέκτη τον Δήμαρχο της Πόλης, διαπίστωσα ότι εκεί αναφερόταν μια σειρά γεγονότων που αφορούσαν εμένα προσωπικά.
Θα ήθελα λοιπόν πρωτίστως να ενημερώσω όλους τους συντοπίτες μου για τα τεκταινόμενα στις γιορτές εξόδου 2017 και συγχρόνως να θέσω κάποια ερωτήματα, όχι για να απαντηθούν απαραίτητα αλλά για να προβληματίσουν περισσότερο.
Όλοι οι σύλλογοι που θέλουν να συμμετέχουν στην  παρέλαση των εορτών εξόδου 2017 δήλωσαν συμμετοχή μόνο ηλεκτρονικά. Για να δηλώσεις συμμετοχή διαβάζεις πρώτα απ’ όλα τις προϋποθέσεις συμμετοχής (τις οποίες τις έχουμε αναρτήσει έτσι ώστε να διαβάζονται δύο φορές για να μην υπάρχει καμία παρανόηση) και μετά, αφού αποδέχεσαι τους όρους, προχωράς στην αποτύπωση των στοιχείων του συλλόγου σου.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής λοιπόν, αν και σας κουράζω, είναι οι παρακάτω:
Προϋποθέσεις συμμετοχής Συλλόγων
  • Οι Σύλλογοι θα συμμετέχουν με αντιπροσωπεία μελών τους έως 20 ατόμων τα οποία θα είναι κατανεμημένα σε 5 σειρές των 4 ατόμων. Επισημαίνουμε ότι μέλος συλλόγου είναι αυτός που εκλέγει και εκλέγεται δηλαδή αυτός που είναι πάνω από 18 ετών. Δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχει στην παρέλαση σύλλογος με άτομα κάτω των 18 ετών και περισσότερα από 20 άτομα.
  • Οποιοσδήποτε Θυρεός και Λάβαρο Συλλόγου θα είναι μέσα στην πρώτη 4άδα.
  • Σημαίες Συλλόγων τοποθετημένες πάνω σε ιστό δεν παρελαύνουν στην νυχτερινή πομπή για ευνόητους λόγους (υποστολή Σημαίας μετά τη δύση τον ηλίου) ενώ οι Σημαιοφόροι και οι Σημαίες κατά την πρωινή πομπή  της Κυριακής θα αποτελούν και αυτές μέρος της πρώτης τετράδας.
  • επιτρέπεται συνοδός μόνο σε τμήματα ΚΔΑΥ και Δημοτικών Σχολείων.
  • Οι αποστάσεις των Συλλόγων μεταξύ τους ή του πρώτου μετά από μουσική, δεν θα υπερβαίνει τα 4 μέτρα και οι αποστάσεις των σειρών το 1 μέτρο.
  • Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής που έχουν οριστεί ως συντονιστές είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι των τμημάτων πίσω από κάθε μουσική, και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών τους.
Την τελευταία εβδομάδα πριν την παρέλαση θα σας δοθούν οι τελικές οδηγίες σχετικά με την θέση σας στην πομπή, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.
Τελική ώρα παρουσίασης Συλλόγων/Σχολείων: Σάββατο ώρα 18:00 και Κυριακή ώρα 10:00.
Τελική ώρα παράταξης Συλλόγων/Σχολείων: Σάββατο ώρα 18:30 και Κυριακή ώρα 10:30.
Ο σύλλογος φίλων ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ δήλωσε συμμετοχή και στην παρέλαση του Σαββάτου τοποθετήθηκε από εμένα πίσω από Φιλαρμονική, ιδιαίτερα τιμητική θέση. Οι συνεργάτες μου στην Πομπή που παρήλασαν 158 τμήματα είναι υπεύθυνοι ένας για κάθε Φιλαρμονική και για τα τμήματα που παρελαύνουν πίσω της.
Στο συγκεκριμένο τμήμα συντονίστρια ήταν μια κυρία. Αυτή με ενημέρωσε (ξέρετε ότι εγώ περιφέρομαι μεταξύ της Μητρόπολης και λίγο πριν από αυτή για τον τελευταίο έλεγχο και τις τελευταίες οδηγίες στα τμήματα και τις Φιλαρμονικές) ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν τηρεί καμία οδηγία και η μόνη απάντησή τους ήταν «Άσε, μην ασχολείσαι με εμάς». Έστειλα λοιπόν για να την βοηθήσω, αυτό γίνεται πάντα με τους συντονιστές, τον βοηθό τελετάρχη. Αυτός επιστρέφει σε λίγο και μου λέει «Πάω σπίτι μου, αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτε, κάνουν ό,τι γουστάρουν και συνέχεια μου λένε “ξέρεις ποιοι είμαστε εμείς;” κ.ά.». Λέω λοιπόν στον βοηθό μου να ηρεμήσει και πλέον πηγαίνω εγώ προς το μέρος του συλλόγου και τους συναντώ περίπου 50 μέτρα πριν την Μητρόπολη (η παρέλαση είναι σε ροή περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά). Αφού τους καλησπέρισα,( έχω πολλούς μάρτυρες γι αυτό), ρωτάω ποιος είναι ο υπεύθυνος του τμήματος και του λέω να μπει το τμήμα σε τετράδες (έχουν δηλωθεί επίσημα 12 άτομα) και όχι όπως παρελαύνουν έως εκείνη τη στιγμή. Πληροφοριακά αναφέρω ότι παρέλαυναν κάποιοι μόνοι τους και οι υπόλοιποι σε δυάδες. Το τμήμα έπρεπε να έχει καταλάβει χώρο 8 μέτρων και καταλάμβανε χώρο πάνω από 50 μέτρα (το βίντεο είναι στη διάθεσή σας). Εξηγώ λοιπόν στον συγκεκριμένο υπεύθυνο ότι πρέπει να μπει τετράδες γιατί πίσω υπάρχουν άλλα 7 τμήματα 140 ατόμων και ότι τα μεσαία τμήματα που είναι όλοι από κοντινές περιοχές του δεν θα ακούνε μουσική και δημιουργεί όχι ένα αλλά πολλά προβλήματα. Αυτός μου είπε: «Το είπα και στους άλλους, εμείς θα παρελάσουμε έτσι και μην μας ξαναενοχλήσετε». Έφυγα γιατί το τμήμα τους έφτανε μπροστά στη Μητρόπολη και δεν ήθελα να οξύνω το θέμα.
Όταν το συγκεκριμένο τμήμα έφτασε μέσα στο νεκροταφείο του Κήπου των Ηρώων, που τα κόκκαλα των προγόνων μας μαζεύτηκαν ένα προς ένα όπως ήταν  διάσπαρτα στην πόλη και ενταφιάστηκαν εκεί, άρχισαν να πυροβολούν «εκ του συστάδην» δίκην πανηγυριού. Για αυτό εγώ δεν έχω άποψη αλλά μου την μετέφεραν άλλοι και ήταν πάρα πολλοί και υπεύθυνοι του χώρου.
Όταν άρχισε η επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων, άκουσα φωνές προς τον Τύμβο. Πήγα αμέσως γιατί με κάλεσε να πάω βαθμοφόρος της Αστυνομίας και ενώ 157 τμήματα παρελαύνουν και περνάνε έξω από το χώρο, ο συγκεκριμένος σύλλογος ήταν εκεί γιατί εκμαίευσε καταφατική απάντηση από δημοτικό σύμβουλο (βέβαια εγώ σαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος παρακάμφθηκα από τον σύλλογο). Για μια φορά ακόμα είπα να παραμείνουν και προσπάθησα να κατευνάσω τα ήδη τεταμένα πνεύματα με τους Αη Συμιώτες, πράγμα που το κατάφερα.
Στο τέλος της εκδήλωσης και ώρα 12:00 τη νύχτα εισήλθε το στρατιωτικό όχημα να παραλάβει την εικόνα (σημειωτέων ότι η εκδήλωση έχει τελειώσει περί της 11:20-11:30). Ο σύλλογος λοιπόν, τότε θυμήθηκε ότι πρέπει να βγάλουν τα 12 μέλη του φωτογραφίες με την εικόνα. Με πήραν τηλέφωνο από την Μητρόπολη γιατί αργεί η εικόνα. Ο βαθμοφόρος του οχήματος μου ανέφερε ότι έχει δελτίο κίνησης τις 12:00 η ώρα (αυτά είναι συγκεκριμένα γεγονότα που γίνονται κάθε χρόνο βάσει προγράμματος που τηρείται αυστηρά). Τα μέλη λοιπόν του συλλόγου, τελείωσαν τις φωτογραφήσεις στις 12:40 ακριβώς. Την επόμενη ημέρα, αν και δόθηκαν εξηγήσεις από την προηγουμένη νύχτα μεταξύ ανδρών (όπως γράφουν), πάλι παρέλασαν όπως αυτοί ήθελαν.
Αυτά και μόνο αυτά είναι τα γεγονότα με τον συγκεκριμένο σύλλογο που διαδραματίστηκαν πέρυσι. Εγώ σαν Τελετάρχης επί 16 χρόνια, Μεσολογγίτης, συνέχισα ένα έργο που πήρα από άξιους προκατόχους μου και ποτέ δεν έχω αποκλείσει σύλλογο από την παρέλαση γιατί δίνονται εξηγήσεις μέσα σε πλαίσια διαλόγου και τηρούνται τα συμφωνημένα. Δυστυχώς για μένα έφτασα με τους συνεργάτες μου στην απόφαση αυτή του αποκλεισμού για φέτος, γιατί πλέον ενώ υπάρχουν κανόνες για όλους μας στη ζωή γενικότερα και ο οικοδεσπότης ορίζει τους όρους της φιλοξενίας, εδώ σε όλες τις αναφερόμενες ενέργειες ο φιλοξενούμενος λειτουργούσε με δικούς του όρους και τους επέβαλε ετσιθελικά.
Συμπερασματικά θέλω να αναφέρω ότι φραστικές επιθέσεις, εκφοβισμοί, φραστικά και κοσμητικά επίθετα προς εμένα, δεν με πτοούν γιατί οι συντοπίτες μου ξέρουν ποιος είμαι και ξέρουν πως νοιώθω από 12 χρονών παιδί να τιμώ τους προγόνους μου και δεν επιτρέπω για την πόλη που γεννήθηκα, ανδρώθηκα και την τιμώ, ασκήσεις πατριδοκαπηλίας. Θέλω δε να ευχαριστήσω όλους τους συλλόγους για την συνεργασία τους. Σύλλογοι που έρχονται από την Κρήτη και το Αιγαίο έως τη Θράκη, τα Ιόνια Νησιά, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και από όλη τη χώρα. Ποτέ δεν αποκλείουμε κανένα γιατί όλοι τους προσέρχονται ταπεινοί προσκυνητές και αυτό μας κάνει υπερήφανους επειδή αναγνωρίζουν ότι τούτο το αλωνάκι τυγχάνει την καθολική αναγνώριση για το λιθαράκι που έβαλε στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ο Τελετάρχης
Γιώτης Ασημάκης

Τι απαντά η άλλη πλευρά

Σύλλογος Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών
Προς
Δήμαρχο Μεσολογγίου Ν.Καραπάνο
και Τελετάρχη κ.Ασημάκη
κοιν. διευθυντή της ιστοσελίδας AIXMH NEWS
κοιν. διευθυντή της ιστοσελίδας ONAIR NEWS
Μετά την ενθουσιώδη πολιτικοπατριωτική ανακοίνωση που διαβάσαμε σε sites, του Τελετάρχη Μεσολογγίου, Μεσολογγίτη στην καταγωγή κ. Ασημάκη – ανακοίνωση που θα ζήλευαν ακόμη και υποψήφιοι πολιτικοί άνδρες – οφείλουμε να απαντήσουμε και να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά καθώς ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ να σπιλώνεται κατ’ εξακολούθηση το όνομα του Συλλόγου μας, των μελών μας και επιφανών προσωπικοτήτων (ανθρώπων με εθνικό και κοινωνικό έργο) με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
Έτσι λοιπόν, οφείλουμε να πούμε τα εξής:
1.      Η πύρρεια ανακοίνωση του κ. Ασημάκη θεωρούμε πως έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του κολλητού του φίλου, Δημάρχου Μεσολογγίου καθώς ΑΥΤΟΣ του έδωσε τις επιστολές που είχαν αποδέκτη τον ίδιο τον Δήμαρχο και ΜΟΝΟΝ αυτόν.
2.      Ο κ. Ασημάκης είναι ψηφοφόρος του Δημάρχου Μεσολογγίου και μάλιστα του φέρνει ΑΡΚΕΤΕΣ ψήφους. Άρα εμείς οι Βορειοελλαδίτες που δεν είμαστε ψηφοφόροι του Δημάρχου, είμαστε αμελητέα ποσότητα ή κάποια «αναρχικά στοιχεία». «Ας κοιτάξουμε τα δικά μας παιδιά καλύτερα, να μην στεναχωριόνται…»
3.      Τα Μ.Μ.Ε. που δημοσίευσαν ή αναδημοσίευσαν την τοποθέτηση του κ. Ασημάκη με δυσφημιστικούς προς εμάς χαρακτηρισμούς, κινδυνεύουν πλέον με μήνυση καθώς παραβίασαν 2 άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας, τα οποία επισυνάπτουμε.
4.      Εγκαλούμε το Δήμαρχο Μεσολογγίου για την ενέργειά του, να δώσει τις επιστολές μας στον επιστήθιο φίλο του Τελετάρχη, σπάζοντας το καθήκον εχεμύθειας για ένα ζήτημα συκοφαντικής δυσφήμισής μας από όργανό του, που ένας Δήμαρχος οφείλει να τηρεί, απαντώντας στις προσωπικές επιστολές που λαμβάνει. Αντί να απαντήσει και να αποκαταστήσει την τάξη και την τιμή μας, φρόντισε με την ενέργειά του να βάλει άλλον μπροστά και να απέχει επιδεικτικά. Θα λογοδοτήσει και αυτός.
5.      Οφείλετε να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από τον άνθρωπο που διέλυσε την υγεία του για να κάνει 46χρόνια μετά από το 1971, μια ταινία για το 1821, με επίκεντρο τη Σαμαρίνα και το Μεσολόγγι. Τον άνθρωπο που κάποιοι λοιδορούσαν μέσα στο Μεσολόγγι όταν έμαθαν ότι ξεκινάει την παραγωγή της ταινίας. «Με ποιο δικαίωμα» έλεγαν κάποιοι. «Ποιος είναι αυτός ο άσχετος», έλεγαν κάποιοι άλλοι.
6.      Καλούμε την παρέα που σχηματίστηκε για να προστατευτούν φίλοι, κολλητοί και συγγενείς να σταματήσει να υβρίζει και να σπιλώνει υπολήψεις, σε δημόσιες συνευρέσεις, κατά τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και τις ομαδικές τους οινοποσίες.
7.      Τα Γιαννιτσά είναι μια πόλη που εκπροσωπούμε εμείς κι εσείς αποκλείσατε μια ολόκληρη πόλη. Καταντήσατε το Μεσολόγγι ένα αλωνάκι κολλητών και ψηφοφόρων. Το ψέμα όμως σταματά εδώ!!!
8.      Τέλος, σας ενημερώνουμε πως μέσα στο Μεσολόγγι έχουμε πολλούς φίλους που είναι πρόθυμοι να μαρτυρήσουν γεγονότα και προσβλητικές–συκοφαντικές δηλώσεις κάποιων πρωτοπαλίκαρων.
Για το ποιοι είμαστε εμείς, το ξέρουμε εμείς. Αν θέλετε να μάθετε για εμάς, μπείτε στο διαδίκτυο και παρακολουθήστε τις δράσεις μας.
Σύντομα θα τα πούμε από κοντά!
Με Μακεδονική τιμή,
Ο Πρόεδρος Μανώλης Σαββίδης και τα μέλη του Συλλόγου

3 σχόλια:

  1. Γιατί δεν απαντάς στις επισημάνσεις-παρατηρήσεις του καθ'ύλην αρμόδιου τελετάρχη με την ανάγωγη σας συμπεριφορά και τολμάς να πεις πως εκπροσωπείς εμάς τους νομοταγείς Γιαννιτσιώτες όταν με ανάγωγο τρόπο συμπεριφέρεστε σε ξένο τόπο? Ντροπή σας που μας εκθέτεται και ντροπή σας που με θράσος επιτίθεστε δημοσίως με επιστολή εκ μέρους μας. Ένας μη γραφικός Γιαννιτσιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς. Χρειάζεται απάντηση σε όλα τα προαναφερόμενα και όχι γενικά και αόριστα και σαχλαμάρες κολλητηλικια. Πολιτισμό, υποτίθεται μεταφέρετε. Λυπάμαι πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εκπροσωπήτε τα Γιαννιτσά και κανέναν Γιαννιτσώτη. Κι εγώ λυπάμαι πολύ με τα όσα συμβαίνουν. Μας κάνατε ρεζίλι. Αγράμματοι και απολίτιστοι είστε. Δεν είχε λόγο ο τελετάρχης να τα γράψει όλα αυτά. Γιατί οι σύλλογοι από τη Θράκη και την Κρήτη ψηφοφόροι του Δημάρχου είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή