Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Έφεραν 3 φοροελαφρύνσεις - Έβαλαν 29 νέους φόρους



Έντονα αρνητικό είναι το ισοζύγιο της φορολογικής πολιτικής της τελευταίας τετραετίας. Αν και επιβλήθηκαν 29 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνθέτουν το τοπίο της εξοντωτικής υπερφορολόγησης, με το πρόσφατο πακέτο ελαφρύνσεων ουσιαστικά η κυβέρνηση πήρε πίσω δύο από τις επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει και προχωρά σε μια νέα ελάφρυνση.
Συγκεκριμένα, οι τρεις φορολογικές ελαφρύνσεις που τίθενται σε ισχύ το αργότερο έως την 1η Ιουνίου είναι οι εξής:

- Μετατάσσεται από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% η εστίαση. Εξαιρείται, όμως, όμως από τη μείωση ο καφές σερβιριζόμενος ή "στο χέρι" καθώς και άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, το χαμομήλι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Η μετάταξη της εστίασης από το 13% στο 24% ήταν ένα από τα πρώτα φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τον Αύγουστο 2015.
- Μετατάσσεται από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μια σειρά τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λάδια και γενικά τα μη νωπά τρόφιμα. Όπως και με την εστίαση, η μετάταξη των προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ είχε περιληφθεί στο πρώτο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης το 2015.
- Μειώνεται από το 13% στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Είναι το πρώτο καθαρό μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης που λαμβάνει η κυβέρνηση, αφού βέβαια η έκπτωση συνέπειας στους πελάτες της ΔΕΗ μειώθηκε από το 15% στο 10% και επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου