Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Φινλανδικό καρδιοχτύπι στην Ε.Ε.


Σε νυχτερινό θρίλερ για τη Φινλανδία, αλλά και για την ευρωζώνη, εξελίχθηκαν οι χθεσινές εκλογές της χώρας, καθώς το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» έφτασε στην πρώτη θέση με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, πριν καταλήξει τρίτο. Ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στην κυβέρνηση θα είναι τουλάχιστον ένα κόμμα που αντιτίθεται στη συμμετοχή της Φινλανδίας στο μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων και με βάση προβλέψεις του κρατικού καναλιού YLE, το δεξιό Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας τερματίζει πρώτο με 43 από τις 200 έδρες της Βουλής. Η «Εθνική Συμμαχία» είναι ένα από τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 42 έδρες, ενώ οι «Αληθινοί Φινλανδοί» παίρνουν 39, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» έχουν ταχθεί εναντίον του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης για τα χρεωμένα κράτη. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν τον υποστηρίζουν με τη σημερινή μορφή του. Θέλουν να διαπραγματευτούν διαφορετικούς μηχανισμούς. Η Βουλή της Φινλανδίας είναι η μόνη της ευρωζώνης που θα ψηφίσει για να εγκρίνει το μηχανισμό.

Βαριά ήττα των κεντρώων

Μεγάλος ηττημένος των χθεσινών βουλευτικών εκλογών είναι το κεντρώο κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού Μάρι Κιβινίεμι, το οποίο φαίνεται ότι χάνει 15 έδρες, σε σχέση με τις εκλογές του 2007. «Φαίνεται ότι πρόκειται για συντριπτική ήττα», δήλωσε η Κιβινίεμι. Η επίδοση των «Αληθινών Δημοκρατών», κάπου γύρω στο 19% είναι υπερτετραπλασιασμός των δυνάμεων του κόμματος. «Είναι όντως καλό. Είναι ιστορική αλλαγή», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Τίμο Σόινι(φώτο). Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόμμα του θα προσκληθεί στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για τη σωτηρία της Πορτογαλίας δεν θα επιβιώσει μετά το χθεσινό αποτέλεσμα.

Ειδικοί εξηγούσαν χθες ότι μπορεί οι εθνικιστές να κέρδιζαν πολλές ψήφους, αλλά το πετύχαιναν σε περιφέρειες με λίγες έδρες και έτσι προέκυψε το θρίλερ στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, Ρόιτερ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου