Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: Οχι νέα μέτρα, ασφαλείς οι συντάξεις


«Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αφού, όπως είπε, τα μέτρα για το 2012 έχουν ψηφιστεί, έχουν ληφθεί και αυτά είναι, υπό την προϋπόθεση ότι όλα όσα έχουν ψηφιστεί εφαρμόζονται. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος...
 
...για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, αφού με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες επτά ημέρες στις Βρυξέλλες η επιχορήγηση των ταμείων και των αναγκών τους καθίσταται ευκολότερη.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν, αρχής γενομένης από την εκταμίευση της λεγόμενης 6ης δόσης, λέγοντας ότι πριν από τα μέσα του Νοεμβρίου θα εκταμιευτούν 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να βελτιωθούν τα επίπεδα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Αποφασίστηκε, επίσης, όπως είπε, να τεθεί σε εφαρμογή ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων που είχαν ληφθεί στις 21 Ιουλίου, τόνισε, διατηρούνται ως έχουν και με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αλλα 30 δισ. ευρώ θα συμβάλει ο επίσημος τομέας.
Με αυτά τα ποσά, υπογράμμισε ο υπουργός, καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Τέλος, αποφασίστηκε ένα νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ένα «PSI+», το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες, αλλά είναι εθελοντικού χαρακτήρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και εγγράφως.
Στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020 να κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ.
Με τις τελευταίες αποφάσεις, το ελληνικό δημόσιο χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο, τόνισε ο υπουργός, ενώ επιτυγχάνεται μείωση του δημοσίου χρέους της τάξης του 50% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει, επεσήμανε, ότι σε σύγκριση με το 11,6% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί στις 21 Ιουλίου, ο σημερινός στόχος για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι τετραπλάσιος.
Πριν από το τέλος του έτους, του 2011, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα και στις αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Επιτυγχάνεται, επίσης, μια αλλαγή στα επίπεδα ρευστότητας ενώ, όπως και τον Ιούλιο, διασφαλίζεται η πλήρης επανακεφαλαιοποίηση και ισχυροποίηση των τραπεζών προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην απόφαση για τακτικότερη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στόχος αυτής της απόφασης ήταν «να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας στο τέλος κάθε τριμήνου».
«Πρέπει η παρουσία τους να είναι τακτική, να μη δημιουργούνται προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα» και ότι «όλοι οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν».
«Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους από τις αποκρατικοποιήσεις (τις ιδιωτικοποιήσεις), όπως από το πρόγραμμα «Ηλιος», προκειμένου να συμβάλλουμε και εμείς στη μείωση του δημοσίου χρέους», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στη λήψη των τελευταίων αποφάσεων συνέβαλε αφενός μεν η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία οδήγησε στην εκταμίευση της 6ης δόσης, αφετέρου η γενίκευση της κρίσης στην Ευρωζώνη και ο φόβος «υπερχείλισης», όπως είπε, αλλά και η στάση του ΔΝΤ, η επιμονή του ΔΝΤ και εν συνεχεία της τρόικας να «γίνει κάτι ριζικό και οφθαλμοφανές σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε, πρέπει να συνεχιστούν, αλλά «ξεκινάμε από μια πολύ καλύτερη αφετηρία».
Εάν δεν παρεμβαίναμε, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έφτανε το 173% του ΑΕΠ το 2020, είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο πολυετής (3ετής) σχεδιασμός του νέου προγράμματος διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» για τον Ελληνα πολίτη.
Η Ελλάδα τα μέτρα που είναι να πάρει για το 2011 και το 2012 τα έχει ήδη εγκρίνει, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα. Ομως, για την κυβέρνηση, «μεταξύ Εθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι το Έθνος», το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.
Στα θετικά των αποφάσεων, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως μειώνεται το χρέος, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, οι ετήσιες δανειακές ανάγκες, εξυγιαίνονται και ισχυροποιούνται οι ελληνικές τράπεζες υπέρ της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα: Στο μέτρο που τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ενδέχεται να έχουμε μια μικρή ονομαστική μείωση της αξίας τους, είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο διασφαλίζεται πλήρως.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν διακινδυνεύει η περιουσία των ταμείων, αφού, όπως είπε, η περιουσία των ταμείων (26 δισ. ευρώ περίπου), κάθε δύο χρόνια πληρώνεται από το κράτος μέσω των επιχορηγήσεων.
Μετά τις νέες αποφάσεις, μπορούμε ευκολότερα να επιχορηγούμε τα ταμεία και τις ανάγκες τους, οπότε έχουμε εγγύηση των συντάξεων, υπογράμμισε.
Το σχέδιο για τους επόμενους 4 μήνες είναι να εφαρμοστούν οι προκαταβολικές ενέργειες πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης, να εκταμιευτεί η δόση, να διασφαλιστεί η συστηματική εφαμοργή του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων, με καθημερινό έλεγχο, να προχωρήσουν όλες οι διαρθωτικές αλλαγές, αρχής γενομένης από τη δημόσια διοίκηση, να έρθει προς συζήτηση και διαβούλευση το νέο φορολογικό σύστημα, να κατατεθεί και να ψηφιστεί το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 και, τέλος, να εφαρμοστεί το πεδίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον επίσημο τομέα.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου