Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Κεντροαριστερά: Να διαλυθεί κανείς ή... να μην διαλυθεί;



Κι ενώ τα βλέμματα στρέφονται στους εναπομείναντες διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο, που αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους τις επόμενες δυο μέρες, η συζήτηση για τη μορφή του νέου φορέα και την τύχη των υπαρχόντων κομμάτων και σχηματισμών έχει ανάψει για τα καλά. Θέση στο θέμα πήρε η Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας χθες σε εσωκομματική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, ότι “όποιος
συζητάει ενδεχόμενο διάλυσης του κόμματος είναι εκτός πραγματικότητας” συμπληρώνοντας ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η βάση του Κινήματος σε συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού. Η κυρία Γεννηματά επιχείρησε να κλείσει μια συζήτηση που ξεκίνησε από την τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΣΚΑΙ) που επανέφερε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για “διπλή κάλπη” στις εκλογές, να κληθούν δηλαδή οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν τη μορφή (ενιαίος, πολυτασικός ή ομοσπονδιακός) του νέου φορέα. Η κυρία Γεννηματά δέχεται πάντως πιέσεις και από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, που υποστήριξαν στην αρθρογραφία τους ότι τις αποφάσεις για το Κίνημα πρέπει να λάβει η βάση του κινήματος.
Πάντως το ζήτημα αφορά και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ οι μόνοι που έχουν πάρει καθαρή θέση υπέρ της διάλυσης είναι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος που θα συναντηθεί αύριο με το Γιώργο Καμίνη, υποστήριξε ότι τις τελικές του αποφάσεις θα τις ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Αύριο, θα ανακοινώσει την κάθοδό τους στις εκλογές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και μένει η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Ελιάς Νίκου Ανδρουλάκη για να ξεδιαλύνει το τοπίο των υποψηφιοτήτων. 
Σημείο τριβής παραμένει βέβαια και το ζήτημα του χώρου στον οποίο απευθύνεται ο κάθε υποψήφιος. Χθες ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι έκανε λόγο (ΣΚΑΙ) για φιλελεύθερο Κέντρο και όχι Κεντροαριστερά, ενώ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης υποστήριξε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Την ίδια ώρα, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν τα βλέμματά της στην κινητικότητα του χώρου, με χαρακτηριστική τοποθέτηση αυτή του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, που ζήτησε από όλους τους υποψηφίους να ξεκαθαρίσουν εάν πρόκειται να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου