Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Μάχη με τις φλόγες στο Αγιο Ορος - Δεν κινδυνεύουν Μονές


Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στο Αγιον Όρος, με επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο. Οπως δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, δεν κινδυνεύουν μοναστήρια.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ότι η κατάσταση στην περιοχή της Ουρανούπολης δεν εμπνέει πλέον καμία ανησυχία, ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Σύμφωνα με τον κ.Πάχτα, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται μέσα στο Αγιο Όρος, καθώς πρόκειται για μέτωπο 7 χιλιομέτρων στο βουνό που χωρίζει την περιοχή του Αριστοτέλη από
το Αγιον Όρος, επισημαίνοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κανένα από τα μοναστήρια.
Με το πρώτο φως της ημέρας μπήκαν εκ νέου στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα, ενώ από ξηράς επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και στρατιώτες.
Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους, κοντά στην Μονή Χιλανδαρίου, και λόγω των ανέμων επεκτάθηκε τα ξημερώματα προς την Ουρανούπολη απειλώντας προς στιγμήν τον οικισμό.
Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων έστρεψε την πύρινη λαίλαπα προς τα βορειοδυτικά απομακρύνοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε ο οικισμός, που αυτήν την περίοδο παραδοσιακά σφύζει από ζωή.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν καεί περίπου 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες στην περιοχή περιμετρικά της Ουρανούπολης Χαλκιδικής
Ψάχνουν για εμπρηστή
Ανθρώπινη ενέργεια -αμέλεια ή εμπρησμός;- μετέτρεψε σε κόλαση φωτιάς το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Αγιον Ορος πέρασε χθες τα ξημερώματα στην Ουρανούπολη και απείλησε σοβαρά τον οικισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ευρήματα που συνηγορούν στο ότι τη φωτιά έβαλε ανθρώπινο χέρι, στη θέση Μονοξυλίτης, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος.
Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην Αρκαδία
Για τρίτη μέρα συνέχισε χθες η πυρκαγιά να κατακαίει τις περιοχές της Αρκαδίας. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει ένα μεγάλο μέρος της περιμέτρου της φωτιάς, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις εξακολουθούσαν να καίνε ό,τι έβρισκαν. Υστερα από αίτημα των τοπικών Αρχών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν οι τοπικές δυνάμεις. Και χθες, πολλές περιοχές παρέμειναν χωρίς ρεύμα, μεταξύ των οποίων και τα χωριά Ρούτση, Ανεμοδούρι και Σουλάρι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης, Παναγιώτη Μπούρα, πρόβλημα υπάρχει και στην υδροδότηση. Ο δήμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δίνοντας στους πολίτες ηλεκτρογεννήτριες.
Οι φλόγες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 30.000 στρέμματα, καθιστώντας την καταστροφή ανυπολόγιστη. Σπίτια κι αγροικίες έχουν καεί, ελαιόδεντρα έχουν γίνει στάχτη. Τα περισσότερα δέντρα είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007 και αυτή η δεύτερη φωτιά θα είναι το καθοριστικό «χτύπημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου