Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Αντίθετοι στην κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών και Σκύδρας ο Σύλλογος Εργαζομένων των Υπηρεσιών


Στα πλαίσια του Ν. 4002/2011, για την αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ της χώρας, πρόθεση του Υπουργείου, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, είναι η σταδιακή, από 1ης Σεπτεμβρίου 2012, αναστολή λειτουργίας δεκάδων Δ.Ο.Υ, με στόχο τον περιορισμό τους σε μια Δ.Ο.Υ ανά νομό.
          Ήδη έχει προηγηθεί συγχώνευση μικρότερων Δ.Ο.Υ καθώς και αναστολή λειτουργίας τμημάτων ελέγχου και δικαστικού σε ορισμένες Δ.Ο.Υ  Β΄και ΑΒ΄τάξης.
          Για το σύλλογό μας, ΗΜΑΘΙΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ-ΠΙΕΡΙΑΣ, έχει ήδη συγχωνευθεί-καταργηθεί η Δ.Ο.Υ Αιγινίου και έχει γίνει συγχώνευση των Δ.Ο.Υ Α΄και Β΄Κατερίνης στο Νομό Πιερίας...

          Η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ Αλεξάνδρειας και Νάουσας στο Νομό Ημαθίας. Και η κατάργηση-συγχώνευση της Δ.Ο.Υ Σκύδρας καθώς και η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αριδαίας στο Νομό Πέλλας.
          Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, προβλέπεται η οριστική αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ ΑΒ΄και Β΄τάξης Αλεξάνδρειας – Νάουσας και Αριδαίας αντίστοιχα, καθώς και η αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Α΄τάξης Γιαννιτσών.
          Ο σύλλογός μας, απ’ την  αρχή εφαρμογής αυτών των συγχωνεύσεων, εξέφρασε το σκεπτικισμό και τις αντιρρήσεις του, όχι μόνο για την αναστάτωση που θα επέφερε στους εργαζόμενους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, δεδομένης της μετακίνησής τους σε άλλη πόλη για εργασία, αλλά κυρίως για τις κοινωνικές επιπτώσεις, αφού φορολογούμενοι πολίτες, επαγγελματίες, λογιστές κ.λ.π. θα αναγκάζονται να μετακινούνται για υποθέσεις τους, χάνοντας χρόνο και χρήμα.
          Εκτός των ανωτέρω, επισημάναμε κυρίως τη βία και προχειρότητα με την οποία έγιναν οι μέχρι τώρα επιχειρούμενες αλλαγές, δίχως ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μηχανογράφηση, η εξεύρεση χώρου και γενικά η προετοιμασία των Δ.Ο.Υ υποδοχής. 
       Υπό την πίεση των απαιτήσεων του νόμου, αυτές οι αλλαγές, θεωρούμε ότι είναι καταδικασμένες και θα έχουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα οφέλη, αφού ούτε αύξηση της αποτελεσματικότητας μπορεί να πετύχουν, ούτε μείωση του λειτουργικού κόστους – χαρακτηριστικό παράδειγμα η σε αναστολή λειτουργίας Δ.Ο.Υ Σκύδρας, η οποία παραμένει εξωσυμβατικά στο κτίριο όπου στεγαζόταν-. Αντίθετα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, μεγαλύτερη γραφειοκρατία και κινδύνους για λάθη και ελλιπή έλεγχο.
          Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο στόχος και η πρόβλεψη του υπουργείου για ελαχιστοποίηση των επισκέψεων των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ, μέσω ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, παραμένει «κενό γράμμα» και τα δύο τελευταία χρόνια αντί να μειώνεται ο αριθμός των φορολογουμένων πολιτών που αναγκάζονται να προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ, συνεχώς αυξάνεται.
          Ενδεικτικά αναφέρεται ο αριθμός χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι δημιουργούσαν και δημιουργούν σειρές αναμονής στις Δ.Ο.Υ προκειμένου να τακτοποιήσουν την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να αιτηθούν εξαίρεση κ.λπ.. Δυστυχώς όμως δυσχερείς οικονομικές συνθήκες  έχουν οδηγήσει στη μη ανταπόκρισή τους στις δυσβάσταχτες και συνεχώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις, ενώ είναι απολύτως προβλέψιμο ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζικότερη προσέλευσή τους στις Δ.Ο.Υ προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, κ.λπ.
          Εντός όλου αυτού του πιεστικού πλαισίου, για ταχύτερη εφαρμογή των δεσμεύσεων ένεκα του μνημονίου, προβλέπεται, από τον επιχειρούμενο σχεδιασμό και η αναστολή λειτουργίας Δ.Ο.Υ Α΄ τάξης, όπως αυτή των Γιαννιτσών και η μεταστέγασή της στη Δ.Ο.Υ υποδοχής τον προσεχή Νοέμβριο. Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση είναι, αφενός μεν απαράδεκτη, αφετέρου δε πρακτικά ανεφάρμοστη.
          Η Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών εξυπηρετεί σήμερα σχεδόν το μισό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, βρίσκεται στην παραγωγικότερη περιοχή της Ενότητας (κάμπος Γιαννιτσών), απασχολεί 35 υπαλλήλους και με βάση τα στοιχεία του έτους 2011 δέχεται 31.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, 1435 δηλώσεις νομικών προσώπων ενώ παρουσιάζει έσοδα της τάξεως των € 55.000.000. Έχει τεράστιο όγκο αρχείου, στεγάζεται σε κτίριο 1250 τ.μ. και είναι πρακτικά αδύνατο να μεταφερθεί στους υφιστάμενους χώρους της Δ.Ο.Υ υποδοχής.
          Οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία της στα πρότυπα της Δ.Ο.Υ Σκύδρας, η οποία παραμένει στο παλιό οίκημα, δεν είναι εφικτό ούτε κατ’ ελάχιστο να εφαρμοστεί και στη Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών, δεδομένου ότι βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων και η μετάβαση των χιλιάδων κατοίκων τόσο μακριά για την εξυπηρέτησή τους θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία, σπατάλη χρόνου στους πολίτες, αλλά και αυξημένα έξοδα μετακίνησης. Ο έλεγχος από τον μοναδικό Διευθυντή στη Δ.Ο.Υ Έδεσσας δεν μπορεί να είναι εφικτός στα πλαίσια σωστής διοίκησης, ενώ ουδεμία περιστολή δαπανών θα επιτευχθεί αφού το Δημόσιο θα αναγκάζεται να καταβάλλει μισθώματα.
          Η μοναδική λύση που υπάρχει για τη Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα, τα οποία ενδεικτικά αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι η εξαίρεσή της από οποιονδήποτε σχεδιασμό και η παραμονή της στην σημερινή της κατάσταση, δηλαδή η πλήρης λειτουργία της ως Δ.Ο.Υ Α΄ τάξης.
          Ο Σύλλογός μας εκφράζοντας τις ανησυχίες όλων των συναδέλφων, αφουγκράζοντας τις δικαιολογημένες ανησυχίες και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και με αίσθημα ευθύνης έχοντας τη δυνατότητα άμεσης γνώσης του φορολογικού αντικειμένου και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, καλούμε την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες σχεδιασμού και αναδιοργάνωσης, να μην προχωρήσουν στην αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους υπαρκτές ιδιαιτερότητας του Νομού Πέλλας. 
          Πρόθεση του Συλλόγου είναι η σύνταξή του με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι εκδήλωσαν προφανέστατα να μη δεχτούν αδιαμαρτύρητα την αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών, που θα υποβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ.
          Πιστεύουμε ότι αντιλαμβανόμενοι το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών (Α’  Τάξης) να εξαιρεθεί του σχεδιασμού αναστολής που σχεδιάζεται.


                                                                                                                        Με τιμή
                                                                                                      το Δ.Σ του συλλόγου    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου