Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία το 14o Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού (εικόνες)



Με ακόμη πιο μεγάλη επιτυχία στέφθηκε φέτος το 14ο Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού που άνοιξε τις πόρτες του την Παρασκευή 31 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου του 2012. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και σε διάρκεια αλλά και σε πλήθος κόσμου.
Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Αυγούστου με τον ποδηλατικό γύρο των Γαλατάδων στον οποίο συμμετείχαν παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου που τα συνόδευαν γονείς, παππούδες, γιαγιάδες αλλά κυρίως τα συνόδευαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του «Φίλιππου». Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ασφάλεια και αυτό...

... χάρη στην τροχαία του τμήματος των Γιαννιτσών αλλά και τη δημοτική αστυνομία που διέθεσαν από ένα περιπολικό στην αρχή και στο τέλος της ποδηλατικής ομάδας. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό.
Η ποδηλατοδρομία κατέληξε στη κεντρική πλατεία όπου τα παιδιά «ξεπέζεψαν» και αμέσως μετά ακολούθησαν δραστηριότητες και παιχνίδια που είχαν ως κεντρικό θέμα την εθελοντική αιμοδοσία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές ομάδες, άκουγαν προσεκτικά τις οδηγίες και τις ερωτήσεις που τους δίνονταν και αφού έβρισκαν τις απαντήσεις, έψαχναν ανάμεσα στα δέντρα, στο σιντριβάνι και στην παιδική χαρά της πλατείας, να βρουν τον επόμενο φάκελο με την επόμενη ερώτηση μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.
Την επιμέλεια και το σχεδιασμό είχε η γραμματέας του «Φίλιππου» Ελένη Δήμου μαζί με τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Άννα Κουτελίδου και Θεοδώρα Ίτσκου, τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συμβολή τους. Στο τέλος μαζί με τις αναμνηστικές φωτογραφίες μοιράστηκαν στα παιδιά καπέλα για την ανάμνηση αυτής της ημέρας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, υπήρχε προγραμματισμένη ομιλία για την εθελοντική αιμοδοσία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος στους Γαλατάδες, ακολούθησε η ξενάγηση των επισκεπτών στο νέο λαογραφικό μουσείο του «Φίλιππου», στο οποίο να σημειώσουμε πως βρέθηκαν και εκτίθενται ταφικές επιγραφές του 1882, άσυρτα υφαντά του 1885, αυθεντικές φορεσιές από την «πατρίδα» των Θρακιωτών προσφύγων Εξαμίλι και Καλλίπολη, παλαιά έγγραφα του 1907, νομίσματα του 1930, εκκλησιαστικά και μαγειρικά σκεύη και τόσα άλλα.
Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε από καρδιάς τις οικογένειες που έκαναν τις δωρεές τους και έτσι μπορέσαμε να εμπλουτίσουμε το λαογραφικό μουσείο μας, εισακουστήκαμε όταν κάναμε έκκληση στο περυσινό φεστιβάλ, μια έκκληση που επαναλαμβάνουμε και φέτος ζητώντας ακόμη πιο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.
Ευχαριστούμε επίσης σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του μουσείου τις κυρίες Στέλλα Στογιαννίδου, Κούλα Αγγελίδου, Βούλα Κάμτση, Γιάννα Χατζηπέτρου και Μαρίτσα Γραμματίκα για τον κόπο και το χρόνο που διέθεσαν για να φτάσουμε σ’ αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.  

Αργά το βράδυ ξεκίνησε ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο κυρίως στο ρεμπέτικο αλλά και στο λαϊκό ελληνικό τραγούδι, με τους Μάκη στα πλήκτρα και στα φωνητικά και το Μάριο στο μπουζούκι. Ο κόσμος που παρευρέθηκε, ήταν πολύς και ευχαριστήθηκε κάτω από τους ήχους των παλιών καλών μουσικών κομματιών αλλά και κάτω από το φως του αυγουστιάτικου ολόγιομου φεγγαριού, που κάποια στιγμή εμφανίσθηκε πάνω από το καμπαναριό της εκκλησίας.   
Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 1 του Σεπτέμβρη, ήταν αφιερωμένη στους παραδοσιακούς χορούς. Με τη συμμετοχή του 2ου χορευτικού τμήματος του «Φίλιππου», και τους Πολιτιστικούς συλλόγους, Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας», Αραβησού «Παύλος Μελάς» και Αγίου Λουκά, ξεκίνησε  η παρέλαση των τμημάτων στον κεντρικό δρόμο των Γαλατάδων, με τη συνοδεία της ορχήστρας μας, το μουσικό συγκρότημα του Σάββα Ιωάννου, μέχρι το χώρο του σχολείου, όπου έγινε η παρουσίαση των συλλόγων και ξεκίνησε μια υπέροχη βραδιά.

Τα παιδιά του «Φίλιππου», άνοιξαν την αυλαία με τις υπέροχες μακεδονικές φορεσιές τους προκαλώντας τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα του κόσμου. Οι Αραβησιώτες με πολλά νεαρά παιδιά, μας παρουσίασαν χορούς Μικρασιάτικους και νησιώτικους ξεσηκώνοντας το κοινό με τη ζωντάνια και την πρωτοτυπία τους. Οι Ασβεσταριώτες ένα καταπληκτικό και πολυάριθμο τμήμα, μας παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο μακεδονικούς χορούς και το πρόγραμμα έκλεισαν τα παιδιά του Αγίου Λουκά που αν και νεοσύστατος σύλλογος, έκαναν μια αξιοζήλευτη εμφάνιση πάνω στη σκηνή, με χορούς κεντρικής Μακεδονίας.
Ευχαριστούμε όλους τους προέδρους, τους ανθρώπους των διοικήσεων και τους χοροδιδασκάλους που όλοι μαζί παράγουν ένα δημιουργικό, σε βάθος έργο, αυτό της διάσωσης, διατήρησης αλλά και διάδοσης της λαϊκής μας παράδοσης για να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε. «Ευτυχώς» ήρθε η οικονομική κρίση να μας συνεφέρει, γιατί μόνο μέσα από τις δυσκολίες, τους αγώνες και τη δουλειά θα έχουμε το αποτέλεσμα που μας αξίζει για εμάς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.
Η Τρίτη μέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 2 του Σεπτέμβρη, είχε το δικό της παλμό. Ήταν μια πολυθεματική βραδιά όπως την ονομάσαμε γιατί περιελάμβανε παραστάσεις από τη Χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Μ. Αλεξάνδρου, τη Φιλαρμονική του δήμου Πέλλας και δύο μικρά τμήματα κοριτσιών που μας παρουσίασαν μοντέρνο χορό αλλά και Οριεντάλ, το γνωστό χορό της κοιλιάς, παρασύροντας το κοινό σε έντονο χειροκρότημα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε η χορωδία που μας παρουσίασε ένα πολύ αξιόλογο ρεπερτόριο. Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η τρίτη φορά που ο «Φίλιππος» καλεί την ομάδα αυτή, πέρυσι το Μάιο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της πανήγυρης του χωριού, το Δεκέμβριο στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου και φέτος στο 14ο φεστιβάλ. Ακολούθησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Πέλλας που μέσα σε διάστημα λίγων μηνών έχει αρχίσει να δίνει  αξιόλογες παραστάσεις με παιδιά διάφορων ηλικιών και αυτό είναι το σημαντικό να μυούνται τα παιδιά στη μουσική και να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους. Το πρόγραμμα έκλεισαν α κορίτσια του μοντέρνου χορού και Οριεντάλ που ενθουσίασαν κυρίως τους νεολαίους αλλά και τους παλαιότερους που είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους επί σκηνής.
Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε ταυτόχρονα το μαέστρο Αντώνη Παπαδόπουλο και όλο το επιτελείο της χορωδίας του, τους αρχιμουσικούς Σίμο Κετίκογλου και Ολυμπία Ξανθοπούλου, μαζί με όλα τα παιδιά της φιλαρμονικής ορχήστρας που συμμετείχαν σ’ αυτήν την υπέροχη παράσταση και την Βικτώρια Καρυπίδου για τη δουλειά που κάνει με τα νεαρά κορίτσια της. 
Τέταρτη μέρα, Δευτέρα 3 του Σεπτέμβρη, πολύ σημαντική, ήταν η ημέρα που ήρθε η κινητή μονάδα αιμοληψίας από το νοσοκομείο Γιαννιτσών για να πραγματοποιήσει αιμοληψίες από εθελοντές αιμοδότες για λογαριασμό της τράπεζας αίματος του «Φίλιππου». Οφείλουμε να πούμε πως η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών δεν ήταν η αναμενόμενη, ελπίζουμε όμως πως χρόνο με το χρόνο θα γίνει συνείδηση για πολλούς, μικρούς και μεγάλους για να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο.
Πέμπτη και τελευταία μέρα, Τρίτη 4 του Σεπτέμβρη, οι αιμοληψίες συνεχίζονται στο σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου των Γιαννιτσών, όπου ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού. Στους εθελοντές αιμοδότες μοιράστηκαν μπλουζάκια με το σήμα του «Φίλιππου» και το σύνθημα, «Είμαι εθελοντής αιμοδότης, γίνε και συ … μετράει»
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη διευθύντρια της αιμοδοσίας κα Αντωνία Χατζημιχαϊλίδου, τη νοσηλεύτρια Σοφία Τσιτλακίδου και το προσωπικό του νοσοκομείου που συνέδραμε σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Στις εκδηλώσεις αυτού του 14ου φεστιβάλ μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε, ο αντιδήμαρχος Μ. Αλεξάνδρου Δημήτρης Στεργιούλας, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, που πρώτη φορά έλλειψε από τις εκδηλώσεις του «Φίλιππου» λόγω του ταξιδιού του στη Σμύρνη, τον εκπροσώπησε όμως επάξια και η σύζυγός του που παρευρέθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Παναγιωτίδης, Φίλιππος Μηλώσης και Σαράντης Μουχτάρης, οι βουλευτές του νομού μας Δάνης Τζαμτζής, Διονύσης Σταμενίτης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Μαρία Ζωγράφου και Γιάννης Ανδρίτσος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαλατάδων Ρούλα Χαραλαμπίδου, οι σύμβουλοι Κώστας Τρεμπολίτης, Ανδρέας Καραϊσκάκης και Γιάννης Στογιαννίδης, ο πρώην διευθυντής του δήμου Τάκης Μαγγανάρης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Γεωργίου Χαρίλαος Κουτσόπουλος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως μας τίμησε με την παρουσία του και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που πρόθυμος παραχώρησε πέρυσι μια συνέντευξη για το περιοδικό μας «Το Κουτι», ενώ μας ενίσχυσε οικονομικά αλλά και ηθικά με την επιστολή και τα καλά λόγια του για τον πολιτισμό και για τη δουλειά που πρέπει να γίνει για ν’ αναδειχθεί.
Η Εταιρία Αστικού πολιτισμού «Φίλιππος» θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και την πρόεδρο Έρη Λούσπα που βρίσκεται κοντά και πρόθυμη να μας σταθεί και να διεκπεραιώσει ό,τι της ζητήσουμε. Επίσης στην επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων συνέβαλλαν αποφασιστικά ο αντιδήμαρχος Μ.Α. Δημήτρης Στεργιούλας, και η πρόεδρος της Δ. Κ. Ρούλα Χαραλαμπίδου.
Τέλος ευχαριστούμε τους δύο χορηγούς μας «Ουγγρίνης Κατασκευαστική» και το «Παιδικό Πάρκο» του Δημήτρη Καραδήμου στον Αη Γιώργη. Ευχαριστούμε για την προσφορά τους το clubVertico” και προσωπικά το Διονύση Στογιαννίδη για την εθελοντική του εργασία, τους Αδελφούς Μαλογιάννη, τα κρεοπωλεία του Χρήστου Αραμπατζή στους Γαλατάδες και του Δημήτρη Αλμαλή στο Λιποχώρι, τα αλλαντικά «Άρτεμις», το “club 69”, το καφέ «Κεντρικό», τους Αδελφούς Αρβανίτη «Ξυλεία» στην Καρυώτισσα.
Πολλά ευχαριστώ στο χοροδιδάσκαλο Αριστοτέλη Αμπεριάδη για τη συνεχή παρουσία του στο φεστιβάλ, τα παιδιά της εθελοντικής ομάδας του «Φίλιππου» που εργάσθηκαν πάνω από δύο μήνες για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όλους τους εθελοντές που έβαλαν το χεράκι τους για την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε ακόμη θερμά για τη διευκόλυνση, το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Γαλατάδων Νεόφυτο Πεχλιβανίδη για την παραχώρηση των αιθουσών και τον πατέρα Παΐσιο για την παραχώρηση της αίθουσας της εκκλησίας.
Κυρίως όμως ευχαριστούμε τον κόσμο μας, που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις αυτές και μας ενισχύει οικονομικά και ηθικά για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη το έργο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου