Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 7.000 ευρώ το αφορολόγητο



Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 7.000 ευρώ και ενιαίο συντελεστή φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις είναι το σχέδιο του υπ. Οικονομικών που παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου και όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Τρίτη, ελεύθεροι επαγγελματίες, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις θα φορολογούνται αυτοτελώς και με συντελεστή 30% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει:..

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Τα εισοδήματά τους δεν θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις (κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) αλλά αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Σήμερα στους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών παρακρατείται το 20% του ποσού που λαμβάνουν. Με το υπό εξέταση σύστημα θα παρακρατείται το 20% και το υπόλοιπο 10% θα καταβάλλεται με την εκκαθάριση της δήλωσης και ανάλογα με τις δαπάνες κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Σήμερα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 8.820 ευρώ. Εφόσον εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, ο φόρος φθάνει τα 12.000 ευρώ.
2. Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 30% από 25% σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Δηλαδή, οι μέτοχοι δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν στην ατομική τους δήλωση την επιχειρηματική αμοιβή.
3. Μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που έρχονται και προβλέπουν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εκτός από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει νέα φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια θα είναι τέσσερα από οκτώ που είναι σήμερα. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, η νέα κλίμακα θα οδηγήσει στην ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ωστόσο, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση – μείωση των φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται:
- Κατάργηση ή μείωση των απαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη).
- Κατάργηση ή μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τις οικογένειες με παιδιά. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι. Το ΔΝΤ προτείνει την αντικατάστασή του με κάποιο επίδομα.
- Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.

Πηγή  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου