Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο



Πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, λόγω κυρίως της μεγάλης συγκράτησης των δαπανών και των αυξημένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που δημιούργησαν «μαξιλάρι ασφαλείας». Την ίδια στιγμή, η «μαύρη τρύπα» στους έμμεσους φόρους (506 εκατ. ευρώ) και η δεινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη έχουν απορροφήσει το 30% της ετήσιας πίστωσής τους προβληματίζουν έντονα το οικονομικό επιτελείο. Ενδεικτικά, το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει αντλήσει μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους το 47,7% της ετήσιας επιχορήγησής του, ο ΟΑΕΕ το 39,2%, το ΝΑΤ το 35% και το ΙΚΑ το 34,4%. Αναφορικά με τα έσοδα, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήταν μειωμένες κατά 217 εκατ.
ευρώ, ενώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα πλην των ενεργειακών ήταν λιγότερες κατά 144 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, στους άμεσους φόρους η εικόνα είναι καλύτερη. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 95 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων φόρων στην περιουσία κατά 101 εκατ. ευρώ.
Αγκελα Μέρκελ
«Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%», δήλωσε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου