Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι τρεις «πληγές» της ΕΡΤ



Τους λόγους για τους οποίους απεργούν εδώ και επτά εβδομάδες εξήγησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, παραθέτοντας στοιχεία με... αποδείξεις και ονόματα για το πάρτι που συνεχίζεται με τις «χρυσές» συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ) και Ειδικών Συμβούλων, τις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές (ετήσιου κόστους 3,1 εκατ. ευρώ) και τις δίχως τέλος λογοκριτικές παρεμβάσεις και άνωθεν εντολές για μετάδοση «καλών ειδήσεων».
Ο Γιώργος Σαββίδης, γ.γ. της ΠΟΕΣΥ, τόνισε ότι «προωθείται σχέδιο συρρίκνωσης του Δημοσίου με τη ληστεία που γίνεται στα κτίριά του και το ''ξεπέταγμα'' των συμβασιούχων»...

Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθησαν προκειμένου να στηρίξουν τους συναδέλφους τους οι παρουσιαστές Ελλη Στάη και Προκόπης Δούκας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ επεχείρησαν να καταρρίψουν τον μύθο των υπεράριθμων και αργόσχολων συντακτών και ρεπόρτερ αναφέροντας ότι μέσα σε μια 4ετία ο αριθμός έχει πέσει περίπου κατά 50% (από 1.300 σε 661).
Αναφέρθηκαν εκτενώς στις 15 «χρυσές» συμβάσεις -οι 13 ΠΕΘ-, μία εκ των οποίων με σύμβουλο κυβερνητικού στελέχους που δεν πατάει το πόδι της στο Ραδιομέγαρο καθώς κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου, με αμοιβή 4.000 ευρώ, και έτερη με διευθυντή του γραφείου διευθύνοντος συμβούλου με «περγαμηνές» γυμναστή και μισθό 3.500 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με τον εργασιακό εκπρόσωπο Ν. Γρυλλάκη, το συνολικό κόστος των ΠΕΘ ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όσο περίπου κόστιζαν οι 200 αναγκαίοι συμβασιούχοι-«πολυεργαλεία» που έχουν αποχωρήσει, την ίδια ώρα που η εξάωρη πρωινή ζώνη της ΝΕΤ λειτουργεί με 2 ρεπόρτερ, για τα δελτία υπάρχει μία ρεπόρτερ μόνο στο ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ στο ραδιόφωνο η ενημέρωση σταματά στις 9 μ.μ. τις καθημερινές και στις 8 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα.
Δέκα γραμματείς
Η Χρύσα Ρουμελιώτη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν την ΕΡΤ από το υστέρημά τους και οφείλουμε να τους παρέχουμε αντικειμενική ενημέρωση». Χαρακτηριστικό είναι ότι η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη δεν μεταδόθηκε από το Α' Πρόγραμμα.

Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έχουν προσληφθεί το τελευταίο διάστημα και 10 ιδιαίτερες γραμματείς με αμοιβές από 1.700 έως 2.000 ευρώ τον μήνα. Χρησιμοποιώντας στούντιο, εικονολήπτες και ηχολήπτες της ΕΡΤ, διάφορες μεικτές και εξωτερικές παραγωγές κοστίζουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση περίπου 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εκπομπής «Μεσογείων 136», κάθε επεισόδιο της οποίας στοιχίζει περισσότερα από 3.000 ευρώ, ενώ η παρουσιάστρια Ανθή Σαλαγκούδη έχει προσληφθεί ως ΠΕΘ με 3.500 ευρώ τον μήνα.
Οι λογοκριτικές παρεμβάσεις δεν έχουν τέλος, σημείωσαν χθες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.Απειλήθηκαν αρχισυντάκτες με απόλυση επειδή έβαλαν σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ υψηλότερα στο δελτίο από ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Πάγωσαν εκπομπές που δεν συνέφεραν πολιτικά (των Κ. Αρβανίτη - Μ. Κατσίμη και της Εύας Μαυρογένη). Μάλιστα η Μαριλένα Κατσίμη σε σημείωμά της κάνει λόγο για «παρεμβάσεις και λογοκρισία που οδήγησαν στη διακοπή μετάδοσης της εκπομπής ''Πρωινή Ενημέρωση''», επιρρίπτοντας ευθύνες στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη.
Αλλο κρούσμα η απόσυρση, μέχρι νεωτέρας, του Ν. Γρυλλάκη για το ρεπορτάζ περί επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αποκορύφωμα της παρεμβατικής άσκησης εξουσίας Λιάτσου, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η απαίτηση για τη μετάδοση του «ρεπορτάζ» για την εφημερίδα «Παρασκήνιο», που όξυνε περαιτέρω τις σχέσεις της διοίκησης με την Ελλη Στάη.
Σχετικά με την ένταξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις πλήττουν την καρδιά της Δημοκρατίας» για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, αρχικά, αλλά σταδιακή εκποίηση».
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ.Τρίμης τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι «η σταδιακή ιδιωτικοποίηση, η αφαίρεση δικαιωμάτων και η χειραγώγηση στο παραγόμενο προϊόν συνιστούν πολιτικό σκάνδαλο».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου