Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Για υποβάθμιση της Έδεσσας κάνει λόγο το Δ.Σ. Αγροτικού Συν/μου Έδεσσας & Σκύδρας



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Έδεσσας – Σκύδρας ενημερώνει τους αγρότες – παραγωγούς δικαιούχους επιδότησης ΟΣΔΕ της περιοχής Έδεσσας - Σκύδρας για την αρνητική εξέλιξη στο θέμα του προγράμματος διαχείρισης.
   Ένα ακόμη πλήγμα, αυτή την φορά στον αγροτικό κόσμο, δέχτηκε η Έδεσσα και η περιοχή της, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τις παρασκηνιακές προσπάθειες κάποιων κύκλων που θέλουν την αποδυνάμωση της πρωτεύουσας του Νομού Πέλλας...

   Αυτή την φορά, ο αγροτικός κόσμος της Έδεσσας χάνει ξαφνικά, με το έτσι θέλω, την δυνατότητα να έχει την διαχείριση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, μητρώο αγροτών, εξισωτική αποζημίωση, μητρώο αιγοπροβάτων-βοοειδών).
   Μέχρι πέρυσι, την διαχείριση αυτού του προγράμματος την ασκούσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Έδεσσας – Σκύδρας (πρώην ΕΑΣ Έδεσσας – Σκύδρας). Τον περασμένο Μάρτιο, όπως και πέρυσι, ο Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας κλήθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ για ενημέρωση στην Αθήνα σχετικά με το παραπάνω πρόγραμμα. Στην συνέχεια, του εστάλη η σχετική σύμβαση έργου, την οποία υπέγραψε και απέστειλε στην ΠΑΣΕΓΕΣ, περιμένοντας να ξεκινήσει το έργο.
   Ξαφνικά, ο Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας έμαθε από πληροφορίες τρίτων ότι είναι εκτός προγράμματος, χωρίς να έχει επίσημη ενημέρωση και ότι την διαχείριση την αναλαμβάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών. Στην είδηση αυτή, ο Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας έγινε δέκτης εκατοντάδων παραπόνων από παραγωγούς. Έγινε αμέσως επικοινωνία και συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ για να ζητηθούν εξηγήσεις και να ανατραπεί η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη, χωρίς όμως να προκύψει αποτέλεσμα, διότι ήταν ήδη ειλημμένη απόφαση.
   Η αφαίρεση της διαχείρισης από τον Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής της Έδεσσας. Οι εξυπηρετούμενοι αγρότες από το πρόγραμμα στην περιοχή της Έδεσσας ανέρχονταν κάθε χρόνο στους 3.500. Δώδεκα μήνες τον χρόνο παρέχονταν υπηρεσίες από τα γραφεία του Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας στην Έδεσσα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ως τώρα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των αγροτών.
   Αν η διαχείριση φύγει από την Έδεσσα, όλο αυτοί θα υποστούν μια απίστευτη και μη αναγκαία ταλαιπωρία. Η πολυετής εμπειρία του προσωπικού στο τμήμα επιδοτήσεων της Έδεσσας και ο σύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτει στις εγκαταστάσεις του ο Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας είναι η μόνη εγγύηση για την άμεση και σωστή εξυπηρέτηση όλων των αγροτών της περιοχής. Επίσης, επειδή η αγροτική περιοχή της Έδεσσας παρουσιάζει ιδιομορφία ως προς την χαρτογράφησή της, μόνο το έμπειρο και εξειδικευμένο τόσα χρόνια προσωπικό του Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας και οι συνεργάτες του είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν γρήγορα και έγκυρα τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτά όλα έχουν σχέση με την έγκαιρη και ορθή επιδότηση των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Οποιαδήποτε νέα διαχείριση θα χρειαστεί πολύτιμο χρόνο και θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει αρκετά λάθη, τα οποία μπορεί να επιφέρουν καθυστερήσεις στην επιδότηση των αγροτών της περιοχής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
   Δυστυχώς, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας προς διάφορους παράγοντες του Νομού για αντιμετώπιση του προβλήματος, διαπιστώθηκε η ίδια αδύναμη και άχρωμη αντίδραση, όπως αυτή που οι κάτοικοι της Έδεσσας βίωσαν με την απομάκρυνση του Πανεπιστημίου και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Φαίνεται πως κάποιοι επιθυμούν την πλήρη αποδυνάμωση της Έδεσσας και της περιοχής γενικότερα από κάθε υπηρεσία, δημόσια ή ιδιωτική.
   Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς της Έδεσσας για την άψογη μέχρι σήμερα συνεργασία που είχαμε και ευχόμαστε η ταλαιπωρία τους από εδώ και πέρα να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Ο Α.Σ. Έδεσσας – Σκύδρας θα παραμείνει στο πλευρό όλων αυτών που χρόνια τώρα γνωρίζει, εξυπηρετεί και φροντίζει για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Έδεσσας – Σκύδρας θέτει στην κρίση των πολιτών του Δήμου Έδεσσας την μέχρι τώρα στάση όλων των παραγόντων του Νομού Πέλλας για την αρνητική αυτή εξέλιξη στο θέμα του ΟΣΔΕ στην περιοχή της Έδεσσας.
           

                                                                                       Το   Δ. Σ.  
                                                                            Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ - ΣΚΥΔΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου