Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

“Όχι” Λυκουρέντζου στην τροπολογία του ΚΚΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ



Αρνήθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Μια πράξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ… «πλάτη» στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης έβαλαν και οι δύο εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., οι βουλευτές των οποίων δεν πήραν το λόγο για να ζητήσουν την ψήφιση της τροπολογίας.

Το επιχείρημα του κ. Λυκουρέντζου ήταν το άρθρο 73/ παρ 3 του Συντάγματος που λέει πως καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, εφόσον συνεπάγεται δαπάνη σε βάρος του δημοσίου και δε συνοδεύεται από έκθεση έγκρισης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.
Δεδομένου, λοιπόν, πως ο κ. Στουρνάρας δεν υπέγραψε τέτοια έκθεση, η τροπολογία του ΚΚΕ όπως και άλλων κομμάτων (ΑΝ.ΕΛ. κ.α.) έπεσε στο κενό. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Νωρίτερα ο Θανάσης Παφίλης επετέθη στην Κυβέρνηση κατηγορώντας τη ότι αποφεύγει να τεθεί σε συζήτηση ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. «Ζητάμε να συζητηθεί η τροπολογία και να γίνει και ονομαστική ψηφοφορία Είναι εμπρόθεσμη. Αν ήθελε έκθεση ο υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να τη ζητήσει εδώ και μία εβδομάδα που καταθέσαμε την τροπολογία» δήλωσε με έμφαση. Στην ίδια γραμμή και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ:
19:43: Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία τροπολογία
Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ:
19:48: Πώς γίνεται ο υπουργός να αρνείται και να μην αιτιολογεί… Γελοίος ο κανονισμός…
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ, ΚΚΕ:
19:50: Συνδικαλιστικά τερτίπια… Αποφεύγει η Κυβέρνηση ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ζητάμε να συζητηθεί και να γίνει και ονομαστική ψηφοφορία. Είναι εμπρόθεσμη. Αν ήθελε έκθεση, μπορούσε να τη ζητήσει. Είναι σχετική η τροπολογία. Κι αυτό που συζητάμε είναι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου… Αφορά και το υπουργείο Οικονομικών.. Μην προσπαθείτε να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα…
ΑΡΤ, ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Α.:
19:52: Συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΚΕ, αλλά αν έχει πραγματικό ενδιαφέρον ας προσλάβουν ξανά απολυμένους από 902 και Τυποεκδοτική.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
19:53: Δεν υπάρχει θέμα αυθαιρεσίας…
‘Εδώ τελειώνει η συζήτηση…
Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:
19:54: Υπάρχει και θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
19:56: Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την απάντηση που έδωσα… Η πρακτική δημοσιότητας μέσω φωνές δεν βοηθά…
ΤΡΑΓΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:
19:58: Ολοκληρώσαμε το διαδικαστικό… Ο λόγος στον κ. Ζαχαριά…
Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:
20:16: Καταγγέλουμε μεθοδεύσεις κυβέρνησης… Με το κλείσιμο της ΕΡΤ στέλνει στο αποτεφρωτήριο 2.500 ανθρώπους… Καταγγέλουμε και την εκκωφαντική σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ…
Επειδή έχουμε μεθοδεύσεις που συντείνουν να μην έρθει για συζήτηση η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, αποχωρούμε…
Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου