Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Γερμανός ΥΠΕΞ «Δεν δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από αυτές που ήδη έχουν»



Με μαστίγιο και καρότο έφτασε στην Αθήνα ο Frank-Walter Steinmeier. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, αφού πρώτα εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν μπορεί να καταργηθεί και είναι αυτή που θα υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Η επίσκεψη του Γερμανού πολιτικού – και δη επικεφαλής του SPD – είχε γεμίσει με προσδοκίες τον Ευ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του, ιδιαίτερα μετά τα θετικά μηνύματα που επιχείρησε να περάσει και ο
ίδιος ο κ. Steinmeier πριν την επίσκεψή του, με τη συμπαράσταση που εξέφρασε στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την τρόικα και το ρόλο της: «Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί. Δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα κριτικής η δημοκρατική νομιμότητά της, δεδομένου ότι οι αποφάσεις, βάσει των εκτιμήσεών της, λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους υπουργούς ή αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του.

Πάντως, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για το ρόλο του ΔΝΤ, αλλά επέμεινε – όπως επανέλαβε ύστερα και σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF από την Αθήνα – ότι η τρόικα είναι αυτή που «θα κρίνει τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα». Και συνέχισε: «Εγώ ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο σκληρός δρόμος, καθώς είναι η μόνη εγγύηση για τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων», αναφερόμενος συγκεκριμένα σε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για αδυναμία της κυβέρνησης να αποφασίσει νέα μέτρα λιτότητας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από την πλευρά του, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν σέβεται τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται στην τρόικα, αλλά ταυτόχρονα είπε ότι «υπάρχει η δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου, που θέλει να έχει γνώση και άποψη για όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε.».

Τα καλά λόγια του κ. Steinmeier ήταν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, βοηθούντος και του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στη συνέντευξή του στο ZDF τόνισε ότι συνάντησε στην Ελλάδα περισσότερο ρεαλισμό και βρήκε τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι παρουσιάζονται σε αρκετά γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, επισήμανε με νόημα ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από αυτές που έχουν ήδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου