Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Οι νέοι κανόνες στο δούναι και λαβείν με το κράτος



Με τόκο 8,75% και πρόστιμο από 10% ως 30%, θα τιμωρείται όποιος φορολογούμενος δεν εξοφλεί εγκαίρως τους φόρους του, ενώ αντίθετα όταν το Δημόσιο καθυστερεί θα καταβάλλει τόκο μόνο 6%, εφόσον η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 90 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι υπό όρους η χαμηλότερη μηνιαία δόση για την εξόφληση ρυθμισμένων οφειλών είναι 15 ευρώ το μήνα. Για καθυστέρηση δύο μηνών από τη λήξη ημερομηνίας πληρωμής οποιουδήποτε φόρου επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της συνολικής οφειλής. Αν παρέλθει παρέλθει χρόνος, διαμορφώνεται στο 20%, και για τη 2ετία στο 30%.

Βέβαια, το Δημόσιο εξακολουθεί να χρωστά 5,858 δισ. ευρώ που τρέχουν οι τόκοι τους. Πάντως, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι μέσα στο 2013 έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 85% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους, έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.
Τα νέα επιτόκια – πρόστιμα προβλέπονται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καθορίστηκε το επιτόκιο για τον υπολογισμό των τόκων που θα επιβάλλει το Δημόσιο για την καθυστέρηση πληρωμής των φόρων σε 8,51 μονάδες ετησίως με προσαύξηση κατά το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Το επιτόκιο αυτό από τις 13/11/2013, οπότε επήλθε η τελευταία μεταβολή, είναι 0,25%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 0,25+8,51=8,76%. Από την άλλη πλευρά, όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους πάνω από 90 ημέρες, θα οφείλει στον φορολογούμενο τόκο 0,25+5,75=6%.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών, το Δημόσιο οφείλει να επιστρέφει τα ποσά φόρων ή ΦΠΑ που οφείλει μέσα σε 90 ημέρες. Τα ποσά των επιστροφών προβλέπεται όμως ότι θα συμψηφίζονται νωρίτερα με τυχόν οφειλές του δικαιούχου της επιστροφής. Αν το Δημόσιο καθυστερήσει να επιστρέψει φόρους έστω και μία ημέρα μετά την 90ή από το αίτημα της επιστροφής, ο τόκος υπολογίζεται και για τις προηγούμενες 90 ημέρες.

rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου