Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Σαρωτικό «ναι» για πολιτική αλλαγή έδειξαν οι κάλπες

Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής που εκφράσθηκε με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου πήρε από χθες τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού ρεύματος στην κοινωνία.
Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες κυριολεκτικώς σάρωσαν κερδίζοντας 12 από τις 13 περιφέρειες ενώ και στους δήμους η παρουσία της Ν.Δ.
ενισχύθηκε σημαντικά.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει περιφερειάρχη, καθώς ο κ. Αρναουτάκης που είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή στην Κρήτη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, η Ν.Δ. πέτυχε χθες σχεδόν τον απόλυτο θρίαμβο στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, καθώς από τις 7 Περιφέρειες κέρδισε τις 6, ενώ στην 7η του Βορείου Αιγαίου νικητής ήταν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου καθηγητής Κώστας Μουτζούρης που επίσης προέρχεται από τη Ν.Δ.
Το σήμα της πολιτικής αλλαγής δόθηκε χθες από την κυριαρχία του Γιώργου Πατούλη στην Αττική με ποσοστό άνω του 65%, τις θριαμβευτικές νίκες του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα (που παραδοσιακά ήταν κάστρο του ΠΑΣΟΚ), της Ρόδης Κράτσα που επικράτησε στο Ιόνιο έναντι του νυν περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γαλιατσάτου, του Π. Νίκα στην Πελοπόννησο, του κ. Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία και του φερέλπιδος πολιτικού Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα.
Στους μεγάλους δήμους ο Κώστας Μπακογιάννης σάρωσε στην Αθήνα με 65%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Νίκος Ταχιάος έχασε από τον Κώστα Ζέρβα που ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2015. Στον Πειραιά ο κ. Μώραλης επανεξελέγη ενώ ο κ. Βλαχάκος που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό άνω του 42%. Στους περισσότερους δήμους οι υποψήφιοι της Ν.Δ. πέτυχαν σημαντικές νίκες δίνοντας διαστάσεις «θριάμβου» της κεντροδεξιάς παράταξης.
Ο γαλάζιος αυτοδιοικητικός χάρτης αποτελεί το «προοίμιο» της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το επισήμανε αυτό τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το «πρόγραμμα της Ν.Δ. μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες, εξασφαλίζει αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση και αντιμετωπίζει προβλήματα από ένα εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε και ορθώνει εμπόδια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του ήταν ενωτικός σημειώνοντας ότι «το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξης αλλά το χρώμα της πατρίδας γιατί τα στελέχη της Ν.Δ. που κέρδισαν τις μάχες ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν για το καλό της πατρίδας».
Από την άλλη πλευρά το φάσμα της ήττας έχει καταλάβει τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρετικά αμήχανο ήταν το σχόλιο της Κουμουνδούρου μένοντας στον διπλασιασμό των (χαμηλών από τον πρώτο γύρο) ποσοστών του Νάσου Ηλιόπουλου στην Αθήνα και της αύξησης των ποσοστών της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια. Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει σε φάση βαθιάς εσωστρέφειας μετά τη σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά που κατέληξε στην απομάκρυνση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά εκτός ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ.
Πλέον η μάχη μεταφέρεται στις εθνικές κάλπες.
Η Ν.Δ. μπαίνει με παράσταση νίκης που προσεγγίζει το 70% και προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε στον Σκάι. Αναλυτικότερα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η εκτίμηση είναι ότι η Ν.Δ. λαμβάνει από 31,5% έως 36,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό από 22,5% έως 27,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με εκτίμηση από 6,5% έως 9,5%, το ΚΚΕ από 4,5% έως 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 4% έως 6%, η Ελληνική Λύση με 3% έως 5% και το Μέρα 24 μεταξύ 2% και 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου