Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Εμφύλιος στο ΚΙΝΑΛ.Όλοι εναντίον όλων.

Προσπάθειες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι καταβάλλει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, στον απόηχο της αποπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ., δήλωσε πως έχει επίγνωση της αγωνίας των στελεχών για τις τελευταίες εξελίξεις, υποστήριξε όμως ότι «η ρήξη και η σύγκρουση δεν ήταν ποτέ δική μου
επιλογή». Πρόσθεσε, δε, πως «έχω και έχουμε την ευθύνη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων».
Η πρόεδρος του κόμματος, απευθυνόμενη στους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., έστειλε μήνυμα ενότητας: «Προχωρούμε με τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας γιατί ξέρουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», τόνισε η κ. Γεννηματά, η οποία απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για κινήσεις που οδηγούν σε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη και για αυτό στις εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά». Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, η κ. Γεννηματά προσπάθησε να ρίξει και άλλο τους τόνους και υποστήριξε ότι οι λόγοι της επιλογής του ψηφοδελτίου Επικρατείας «είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί». Η κ. Γεννηματά, μάλιστα, δήλωσε πως τιμάει την προσφορά του κ. Βενιζέλου στο κόμμα και τον τόπο. «Είναι ξεκάθαρη η στρατηγική μας, είναι μια επιλογή διεύρυνσης και ανανέωσης και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα πρόσωπα και όλα αυτά που άκουσα», τόνισε.

Βολές

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες έντασης και εσωστρέφειας, με αρκετούς βουλευτές να αμφισβητούν ευθέως τις επιλογές της κ. Γεννηματά, λίγες εβδομάδες μάλιστα πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μάλιστα υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας αν το κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές. «Εγώ το θεωρώ αυτονόητο», σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. καταλόγισε στην κ. Γεννηματά ότι με τις ενέργειές της αποδυναμώνεται το κόμμα, δίνοντας την «πρωτοκαθεδρία στη Ν.Δ.», ενώ υποστήριξε ότι «θα κοστίσει στις εθνικές εκλογές». Μάλιστα συνέχισε την κριτική του λέγοντας: «Ηταν λάθος στιγμή, ήταν λάθος απόφαση. Νομίζω ότι μπορούσαν εδώ και πολύ καιρό να είχαν συζητήσει αυτά τα προβλήματα που απασχολούσαν τους δυο τους, αλλά δεν το λέμε το Σάββατο μια μέρα πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος και πρόσθεσε: «Ηταν άκυρη παρέμβαση της αρχηγού, της προέδρου, σε μια στιγμή κατά την οποία δεν ξέρω η ίδια πώς το είχε εκτιμήσει».
Αιχμές κατά της κ. Γεννηματά άφησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υποστήριξε (Action 24) ότι η ηγεσία του κόμματος έκανε λάθη και πως η παράταξη δίνει μάχη επιβίωσης στις εθνικές εκλογές. «Αντί να συζητάμε το Βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, συζητάμε τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει λάθος χειρισμοί», υποστήριξε. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στις αιτιάσεις της κ. Γεννηματά ότι ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής και όχι πρόεδρος και στη σαφή προειδοποίησή της ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». «Προφανέστατα θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου στην Ευρωβουλή και αν την κάνω καλά το αξιολόγησαν οι ψηφοφόροι πριν από μια εβδομάδα, δίνοντάς μου το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων», τόνισε με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Ανδρουλάκης έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, εν όψει της εθνικής κάλπης. «Καλό θα είναι όλοι οι πρωταγωνιστές του έργου να καταλάβουν ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι πληγωμένος κόσμος τα τελευταία δέκα χρόνια από συγκρούσεις που έφεραν μια ιστορική παράταξη να δίνει μάχες επιβίωσης», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν συγχωρούνται άλλα λάθη».

Λάδι στη φωτιά

Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης έριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επικρότησε την απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «εμπόδιο» στην προσπάθεια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη έρχεται να ενισχύσει τις αιτιάσεις στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και του ίδιου του κ. Βενιζέλου ότι οι χειρισμοί της Φώφης Γεννηματά προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ένα εμπόδιο στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μια προοδευτική συμμαχία με το Κίνημα Αλλαγής», δήλωσε (ΟΡΕΝ) ο Πάνος Σκουρλέτης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε για ποιον λόγο ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε «εμπόδιο»: «Ο κ. Βενιζέλος έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, λοξοκοιτούσε και ευθέως κοιτούσε προς τη Νέα Δημοκρατία, πολιτικά και προγραμματικά. Αρα ήταν ένα εμπόδιο σε αυτό που εμείς θέλουμε να πετύχουμε. Δηλαδή, το να διαμορφωθούν οι όροι μιας προοδευτικής συμμαχίας ανάμεσα στην Αριστερά και το χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ.».
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Καμίνης υπεραμύνεται («ΤΑ ΝΕΑ») των επιλογών της κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως «κανένας δεν έδιωξε κανέναν» και δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. «Δεν είπα ποτέ όχι στην ευθύνη, πολύ περισσότερο τώρα που η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά το 2017 για τη διεύρυνση του προοδευτικού χώρου αρχίζει να αποδίδει καρπούς». Παρών στις εξελίξεις δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την κ. Γεννηματά να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας «ώστε να δώσω σε όλη την Ελλάδα την πολιτική μάχη για τη νίκη των ιδεών μας και για ένα λυτρωτικό αποτέλεσμα», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου