Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

«Ηπιοι τόνοι, όχι αλαζονεία, όχι έπαρση» η στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις εθνικές κάλπες

Το μήνυμα «σεμνά και ταπεινά», που συνδέθηκε επί ηγεσίας Κώστα Καραμανλή με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ν.Δ. στις εκλογές του 2004, επανέρχεται στο προσκήνιο: Ο συμβολισμός είναι προφανής, το διαφορετικό ύφος και ήθος διακυβέρνησης που δεσμεύεται να κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την 7η Ιουλίου, τερματίζοντας μία περίοδο που συνδέεται όχι μόνο με τη
διχαστική ρητορική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με μία κυβερνητική πρακτική που στο όνομα του «νέου» αναβίωσε στον υπερθετικό βαθμό πολλές από τις παθογένειες του «παλιού».
Η προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών ξεκινά με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δηλώνει αποφασισμένος να κλείσει τα ρήγματα και να περιφρουρήσει την ενότητα στην ελληνική κοινωνία. «Εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν», διεμήνυσε στην τελευταία περιοδεία πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα προσδιορίσει μέσω τηλεοπτικής εμφάνισης και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, θέτοντας ξεκάθαρα διλήμματα, τα οποία θα σχετίζονται με την επόμενη ημέρα της χώρας και θα καθιστούν σαφές ότι μόνη λύση για να ολοκληρωθεί η πολιτική αλλαγή είναι μία ισχυρή Ν.Δ.
Το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χαμηλούς τόνους ελήφθη από τα κομματικά στελέχη από το βράδυ των ευρωεκλογών όταν ζήτησε μετριοπάθεια και στις εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Ηπιοι τόνοι, όχι αλαζονεία, όχι έπαρση». Ετσι περιγράφουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη στρατηγική της Ν.Δ. έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η απόφαση να μην ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαραθέσεις βγαλμένες από το παρελθόν είναι δεδομένη, καθώς ουδείς αμφιβάλλει στην Πειραιώς ότι η απέλπιδα προσπάθεια του Μαξίμου να αποφύγει την εκλογική συντριβή θα βασιστεί σε λογικές «αντιδεξιάς ψήφου», που απεδείχθη όμως και την περασμένη Κυριακή ότι δεν αγγίζουν κανέναν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ούτε πρόγραμμα ούτε θετικό πολιτικό λόγο.
Το μόνο που ξέρει είναι να δημιουργεί αντιπάλους και “δαίμονες”, σχίσμα στην κοινωνία και πάνω σε αυτό να επενδύει ο ίδιος», σχολίασαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως η Ν.Δ. δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
Η μάχη δεν θα δοθεί, πάντως, από την Πειραιώς μόνο σε επίπεδο ύφους, αλλά και ουσίας, επενδύοντας στον θετικό πολιτικό λόγο και στην προγραμματική υπεροχή της Ν.Δ. Η απήχηση που είχε στους πολίτες το μήνυμα «χαμηλότεροι φόροι, νέες δουλειές, ασφάλεια για όλους» δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς βλέπει να δικαιώνεται η εδραία πεποίθησή της ότι μπορεί να προσφέρει τις ρεαλιστικές λύσεις «που αξίζουν όλοι οι Ελληνες για να βελτιωθεί η ζωή τους μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια».
Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες που εξέφρασαν και την καταδίκη τους στην κυβερνητική πολιτική ψηφίζοντας άλλα κόμματα και όχι τη Ν.Δ. μπορούν να το πράξουν στις κάλπες των εθνικών εκλογών κυρίως με θετικό προγραμματικό λόγο που να αφορά στο αύριο της χώρας.
«Οι πολίτες δεν θέλουν να ακούνε τίποτα για το χθες. Θέλουν να ακούσουν πώς θα κάνουμε την ζωή τους καλύτερη», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Το μεγάλο στοίχημα για τη γαλάζια ηγεσία εν όψει εθνικών εκλογών είναι να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους που δεν την επέλεξαν στις ευρωεκλογές ότι διαθέτει μία θετική πολιτική πρόταση που «μπορεί να ενώσει και πάλι την Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο διχασμού, μαρασμού και απαισιοδοξίας».
Με στόχο την αυτοδυναμία
Η προγραμματική υπεροχή συνιστά το μεγάλο πλεονέκτημα στο οποίο στηρίζει η Ν.Δ. μία στρατηγική που έχει ως τελική επιδίωξη την αυτοδυναμία. Η απόσταση που τη χωρίζει από αυτήν μετά το 33,11% των ευρωεκλογών δεν μπορεί φυσικά να προβλεφθεί, καθώς εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στο νέο Εθνικό Κοινοβούλιο και από το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το 3%. Θεωρείται, πάντως, σίγουρο ότι στις εθνικές θα κατέβουν λιγότερα κόμματα, ενώ και η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος είθισται να περιορίζεται.
Σε κάθε περίπτωση όμως η γαλάζια επιχειρηματολογία θα είναι ισχυρή απέναντι στη χαλαρή ψήφο, στην ψήφο διαμαρτυρίας προς κόμματα που συνδέονται με τη συγκυρία, αλλά και στις ίσες αποστάσεις που, όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη, δεν μπορεί να υπάρχουν «ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα».
Η στρατηγική των χαμηλών τόνων που συνειδητά επιλέγει η Ν.Δ. δεν σημαίνει, πάντως, ότι θα αφήνει οτιδήποτε να πέφτει κάτω, όπως απεδείχθη και από τη σθεναρή αντίδραση στα σχέδια της απερχόμενης κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία ανώτατων δικαστηρίων μέσω μίας «εξόφθαλμα αντιθεσμικής διαδικασίας». Εκείνο που επισημαίνουν γαλάζια στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να προκαλεί μέχρι την τελευταία ημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου