Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Διορία στο Γ. Παπανδρέου δίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ


Στο... pause μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οπότε συνεδριάζει με τη θεσμοθετημένη σύνθεσή του το Πολιτικό Συμβούλιο και όπου ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του για το χρόνο και τις διαδικασίες, βρίσκεται η υπόθεση της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Μετά το καθαρό αίτημα που διατύπωσαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τρίτης (που ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα) τα κορυφαία στελέχη επιλέγουν τη «σιγή» και δίνουν διορία στον κ. Παπανδρέου μέχρι την επόμενη Τετάρτη, προκειμένου να διαλύσει πλήρως την ασάφεια και για το αν θα είναι υποψήφιος και για τις ακριβείς διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν...


Ανδρ. Λοβέρδος
«Από χθες δεν θα ξαναείναι ποτέ η ώρα για οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θεσμικών διαδικασιών και οργάνων. Δε, θα προσθέσω τίποτα και ούτε θα με ξανακούσετε να λέω κάτι σχετικό. Όλα τώρα πια συζητούνται στις θεσμοποιημένες διαδικασίες της παράταξης», σχολίασε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, ερωτηθείς για το τι θα πράξει αν δεν υπάρξει εκκίνηση των διαδικασιών σε χρόνο προ των εκλογών. Την ίδια στάση κράτησε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ και ο Ευάγγ. Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι στο χρόνο που απομένει μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης να «πιέσουν» περαιτέρω τον κ. Παπανδρέου με δημόσιες τοποθετήσεις.
Εκτιμάται ότι η καθολική απαίτηση που διατυπώθηκε να δρομολογηθεί η εκλογή νέου προέδρου άμεσα και καθαρά δεν επιτρέπουν πλέον στον πρώην πρωθυπουργό και στο στρατόπεδο των προεδρικών ούτε στρατηγικές καθυστερήσεις ούτε αμφιταλαντεύσεις. «Έχω την αίσθηση ότι ο Γ. Παπανδρέου όπως αποχώρησε από την πρωθυπουργία χωρίς βέβαια ποτέ να λέει τη λέξη παραιτούμαι, με τον ίδιο τρόπο θα κάνει το καθήκον του, θα αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν επιλέξει και αυτή τη φορά να μην πει τη λέξη παραιτούμαι», σχολίασε η Σοφία Γιανακά, η οποία προειδοποίησε ότι «όποια άλλη επιλογή παρελκυστική που θα σπρώχνει τις διαδικασίες προς τα πίσω, θα είναι μία επιλογή διασπαστική».
Ωστόσο εκτίμησε ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν θα επιλέξει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συγκυρία». Θεωρεί επίσης ότι δεν μένει τίποτα να αποσαφηνιστεί διότι «η διαδικασία έχει οριστεί, το χρονοδιάγραμμα είναι εδώ, ακόμα και ο χρόνος των εκλογών είναι καθορισμένος». Η 15η Ιανουαρίου την οποία ο Ευάγγ. Βενιζέλος έθεσε ως «επιθυμητή» ημερομηνία για να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες -σε συνάρτηση και με τις ανάγκες της χώρας και του κυβερνητικού έργου- απορρίφθηκε από το Γ. Παπανδρέου ως ανέφικτη.

Επαρκής χρόνος
Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές στην Ιπποκράτους ότι η διαδικασία δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Άπαντες οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν επισημάνει την ανάγκη μετά την εκλογή νέου προέδρου να υπάρχει επαρκής χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το κόμμα για τις κάλπες εντός του Απριλίου.

Εν τω μεταξύ και ενώ για το Μέγαρο Μαξίμου δεν τίθεται θέμα «απομάκρυνσης» από την κυβέρνηση των στελεχών που εμπλέκονται ευθέως με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός και εκ των προεδρικών ο Χάρης Καστανίδης ζήτησε να βγουν όλα τα κεντρικά πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, ώστε αυτή να δουλέψει απερίσπαστη.
Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κεντρικό επιτελείο το οποίο θα καθοδηγήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, ενώ υποστήριξε ότι είναι δικαίωμα του Γ. Παπανδρέου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης δεν φάνηκε να συμφωνεί με τις «γρήγορες διαδικασίες» που ζήτησαν τα κορυφαία στελέχη ζητώντας να τεθούν επί τάπητος κυρίως όλα τα μεγάλα θέματα. «Είδα ότι υπήρξαν διάφορες πιέσεις για να γίνουν γρήγορες διαδικασίες κ.λπ. Σ' αυτές τις γρήγορες διαδικασίες εγώ πιστεύω ότι ένα κόμμα το οποίο είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης με όλα τα καλά και τα κακά που έκανε αυτόν τον καιρό, γιατί γίνανε και πολλά θετικά, γίνανε και πολλά λάθη, θα πρέπει και να καθίσει να κάνει την αξιολόγηση, αλλά κυρίως να βάλει κάτω τα μεγάλα θέματα», είπε ο κ. Κουβέλης.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου