Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Σε ποια χέρια θα πάνε τα 34,2 δισ.



Από το πακέτο τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που θα τροφοδοτήσουν τον προϋπολογισμό και τα 11,3 δισ. ευρώ (με την μορφή ομολόγων εξάμηνης διάρκειας) θα χρειασθούν για την εκκαθάριση της επαναγοράς ομολόγων.Αλλα 16 δισ. ευρώ πάνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  για την επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό είναι και το σύνολο της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί πριν από τα Χριστούγεννα από το EFSF προς την Ελλάδα. Αμέσως μετά τις γιορτές περί τα μέσα Ιανουαρίου ο σχεδιασμός προβλέπει την μετακίνηση από το EFSF προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιπλέον 7 δισ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί (με την μορφή ομολόγων τριετούς διάρκειας) το πακέτο χρηματοδότησης της ανακεφαλαιοποίησης
που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Όπως αναφέρει το capital.gr πρώτες στην λίστα πληρωμών από την δόση των 7 δισ. ευρώ είναι οι επιχειρήσεις που περιμένουν επιστροφή ΦΠΑ και ακολουθούν οι δικαιούχοι του δημοσίου για τα εφάπαξ.

Έπεται ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί για να αποπληρώσει άμεσα τους φαρμακοποιούς για να αρχίσουν οι εκτελέσεις των συνταγών των ασφαλισμένων.

Συνολικά όπως υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, μέσα στα Χριστούγεννα και το πρώτο δίμηνο του 2013 θα «τρέξουν» πληρωμές της τάξης των 4- 4,5 περίπου δισ. ευρώ.

Αυτές οι πληρωμές προέρχονται από το τμήμα της «δόσης» το οποίο αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και το οποίο δεν ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αρχίζουν να υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου