Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Με αντάλλαγμα ή χωρίς;” το ερώτημα στην υπόθεση της αποκατάστασης της οικίας Λουντέμη στον Εξαπλάτανο



"Με αντάλλαγμα ή χωρίς αντάλλαγμα;" είναι πλέον το κυρίαρχο ερώτημα στην υπόθεση της αποκατάστασης της οικίας του σπουδαίου λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο της Πέλλας, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Οι κληρονόμοι του Λουντέμη επισημαίνουν ότι την τελευταία τριετία δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, ενώ εκκρεμεί η αποδοχή της δωρεάς του ακινήτου στον δήμο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στην αποκατάσταση, καθώς πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα, όπως προβλέπει προεδρικό διάταγμα του 1985...

   Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης δηλώνει πως "ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε ως τώρα η αποδοχή της δωρεάς ήταν ότι αναζητείτο το αντάλλαγμα, δηλαδή κάποιο άλλο οικόπεδο για να δοθεί στους κληρονόμους".
   Το θέμα ξεκίνησε από τον χαρακτηρισμό του σπιτιού ως διατηρητέου. Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο για την αποκατάσταση του κτίσματος συνοδεύτηκαν συχνά από εκφράσεις αρμοδίων όπως "χρέος τιμής", "αποφασιστικότητα", "καθήκον", "πρωτοβουλίες" από διάφορους φορείς, ενώ δεν έλειψαν οι ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή για τυχόν εξελίξεις. Τελικά, φαίνεται ότι οι διαδικασίες "χάθηκαν" ανάμεσα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από δήμους σε νομαρχίες, περιφέρειες και ξανά στους δήμους που προέκυψαν από τις συνενώσεις του "Καλλικράτη".
   Σήμερα, η οικία Λουντέμη βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και απειλείται με κατάρρευση, ενώ, όπως διαπιστώνουν κάτοικοι και επισκέπτες, "φιλοξενεί" ακόμη και τοξικομανείς, αν κρίνει κανείς από τις σύριγγες που μπορεί να βρει στα πατώματα και τον περιβάλλοντα χώρο....
   "Έχει γραφτεί ότι ζητούσαμε ανταλλάγματα, γεγονός που είναι εντελώς ψευδές. Όλοι οι απόγονοι του Λουντέμη έχουμε συζητήσει και αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε το συγκεκριμένο ακίνητο και τα περιουσιακά του δικαιώματα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, προκειμένου να γίνει η αποκατάστασή του" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δισεγγονή του Μενέλαου Λουντέμη, δικηγόρος και εκπρόσωπος των κληρονόμων, Μαρία Σταυρίδου. Η ίδια τονίζει ότι τα έγγραφα για τη δωρεά εστάλησαν στον τότε δήμο Εξαπλάτανου, πριν από τρία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι νεότερο.
   "Βρεθήκαμε με κάποιους από τους κληρονόμους τον περασμένο Αύγουστο. Δεν μας δήλωσαν ότι προτίθενται να δωρίσουν το οίκημα και το οικόπεδο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αναζητούμε κάποιο αντάλλαγμα, διαφορετικά θα είχαμε κάνει αποδοχή της δωρεάς. Εφόσον μάλιστα υπάρχει η δωρεά, η αποδοχή της είναι θέμα ενός μόνο μήνα, μέχρι να λάβει τη σχετική απόφαση η οικονομική επιτροπή και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες" σημειώνει, από την πλευρά του, ο κ. Πασόης, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να έρθει σε επαφή με τους κληρονόμους ώστε να δοθεί λύση στο θέμα.
   Ωστόσο, η κ. Σταυρίδου σχολιάζει πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως, για παράδειγμα, τι απέγιναν τα χρήματα που ο τότε δήμος Εξαπλάτανου είχε πει ότι εξασφάλισε από κοινοτικά κονδύλια για την ανάδειξη του διατηρητέου αλλά και τα προσωπικά αντικείμενα του λογοτέχνη που χαρίστηκαν από την οικογένεια στον Πολιτιστικό Σύλλογο του δήμου, ώστε να φιλοξενηθούν αργότερα στο μουσείο που επρόκειτο να δημιουργηθεί στο αποκατεστημένο, από τις φθορές, σπίτι.
    "Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το χώρο του σπιτιού διαπίστωσα ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση" σημειώνει η εκπρόσωπος των κληρονόμων του Λουντέμη και προσθέτει: "εκείνο που οραματιστήκαμε είναι να αποκατασταθεί το κτίριο και να δημιουργηθεί ένας μουσειακός χώρος που θα φιλοξενεί τα προσωπικά αντικείμενα του Μενέλαου Λουντέμη αλλά και φοιτητές φιλοσοφικών σχολών που θα μπορούσαν εκεί να μελετούν τα έργα του ιδίου ή άλλων συγγραφέων. Σήμερα πια, λυπάμαι και ντρέπομαι που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτεία για την αποκατάσταση και τη διάσωση τέτοιων κτισμάτων με ιστορική σημασία για τους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά".

Πηγή  agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου