Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Οι Δήμοι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα και όχι οι φιλοζωικές!



Τι ορίζει ο νόμος 4039 / 12 για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή, κτηνιατρική εξέταση, στείρωση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό, σήμανση, καταγραφή, υιοθεσία ή επανένταξη)
Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 άρθρο 9, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους...

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης τους και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ
Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε παρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.
Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούνται οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε φύσεως πρόβλημα με αδέσποτα ζώα (αδέσποτα ζώα που εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά, εγκαταλελειμμένα ενήλικα ή κουτάβια, ζώα που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης, εμφάνιση υπερβολικού αριθμού αδέσποτων, ζώα που είναι αστείρωτα και είτε βρίσκονται σε οίστρο, είτε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ανεμβολίαστα, καταγγελίες κακοποιήσεων ζώων κλπ) να επικοινωνούν με τον δήμο Αλμωπίας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα κ. Σταύρο Καραμαριά.
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ "Η ΕΛΠΙΔΑ"                                     

1 σχόλιο:

  1. Εεεεεε,εσείς εκεί στο Δήμο Πέλλας. Τα διαβάσατε τα παραπάνω; Αντε λοιπόν, μελετήστε λιγάκι τους νόμους και πάρτε τα μέτρα σας με τα ουκ ολίγα αδέσποτα των Γιαννιτσων, γιατί ο 50χρονος μπορεί να τη γλύτωσε, ο υποψήφιος των Πανελληνίων εξετάσεων μαθητής μπορεί να τη γλύτωσε αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ας μην προκαλούμε την τύχη μας. ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ και μην παρανομείτε ασύστολα και ρίχνετε σε άλλους τις ευθύνες. Δεν θ'αργήσει να'ρθει το κακό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή