Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Τουλάχιστον 14 τραυματίες στις διαδηλώσεις – ανυποχώρητος ο Ερντογάν



Τουλάχιστον 14 τραυματίες κατά τη διάρκεια νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, και σύμφωνα με μαρτυρίες, και πλαστικών σφαιρών.

Τουλάχιστον 14 τραυματίες κατά τη διάρκεια νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, και σύμφωνα με μαρτυρίες, και πλαστικών σφαιρών...


Η διαμαρτυρία των πολιτών έχει ξεκινήσει πριν από πέντε ημέρες, με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση και έχει εξελιχθεί σε διαμαρτυρία για την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία. Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Θα προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης, δήλωσε ανυποχώρητος ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε, είναι άδικο η κυβέρνηση να κατηγορείται ότι δε σέβεται το περιβάλλον, παρότι δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί «παγώνει» τα έργα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην πλατεία Ταξίμ» διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Υποστήριξε ότι τα σχέδια ανάπλασης στην πλατεία Ταξίμ χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την έξαρση των εντάσεων, ωστόσο αναγνώρισε ότι η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών. «Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Διέταξα έρευνα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήταν υπερβολικό» τόνισε.

Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη έχει φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

"Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε ο τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Ντοπμπάς δήλωσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από την ανάπλαση της πλατείας, κάνοντας λόγο για μια «ήπιου χαρακτήρα ανάπλαση». «Κάποιοι εκμεταλλεύονται τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα των πολιτών παραπληροφορώντας τους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη» ανέφερε. 

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου