Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πανεπιστήμια...ερμητικά κλειστά -Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση



Κλίμα πολέμου επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πολυτεχνείο να παραμένουν κλειστά για 11η εβδομάδα, αφού οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν υποχωρούν και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας.
Μάλιστα, σήμερα, ομάδες περιφρούρησης από διοικητικούς και φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου έστησαν μπλόκα και δεν επέτρεψαν σε καθηγητές και φοιτητές, που θέλουν να συνεχίσουν τα μαθήματα τους, να περάσουν στο χώρο του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και περιορισμένης έντασης επεισόδια, όταν
ένας καθηγητής θέλησε να «σπάσει» το μπλόκο και να περάσει.
Τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, είχε ξεκαθαρίσει πως τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με κάθε κόστος, καθώς δεν πρέπει να χαθεί η εξεταστική και το εξάμηνο για τους φοιτητές. Την ίδια ώρα, οι σκέψεις για επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων και αποστολή φύλλων πορείας φαίνεται πως δεν προκρίνονται, αφού στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου φοβούνται πως μία τέτοια κίνηση θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Μάλιστα, είχε προσφύγει και στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη και καταχρηστική. Ωστόσο, η κινητοποίηση είχε κριθεί παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Ωστόσο, ο κύριος Αρβανιτόπουλος επιμένει προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση των διοικητικών και να επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παραιτήθηκαν ομαδικά, κρίνοντας αδύνατο, υπό τις παρούσες συνθήκες, το άνοιγμα του ιδρύματος.
«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη» τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια».
ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση
Ενώ ο αδιέξοδο στην Παιδεία παραμένει χωρίς να υπάρχει ελπίδα να αρθεί άμεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, που με τους χειρισμούς τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, έχουν οδηγήσει τα πράγματα ως εδώ.
«Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση τους. Η δε σκέψη τους να «λύσουν» το θέμα με τα ΜΑΤ και τη βία θα ρίξει λάδι στη φωτιά.
Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ένταση όταν καθηγητής θέλησε να περάσει μια από τις πύλες εισόδου στου Ζωγράφου
Απεργοί και φοιτητές είχαν ξεκαθαρίσει πως «μαθήματα, δε θα γίνουν» και από τις 07:00 απέκλεισαν τις κεντρικές εισόδους του Πολυτεχνείου στην οδό Κατεχάκη, της Ιατρικής Σχολής στο Γουδί και της πανεπιστημιούπολης στην λεωφόρο Ούλοφ Πάλμε, καθώς και της Νομικής Σχολής στη Μασσαλίας, στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, ένας καθηγητής που φαίνεται να είχε διαφορετική άποψη, προσπάθησε να σπάσει το «μπλόκο» σε μια από τις πύλες εισόδου στου Ζωγράφου και να περάσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Το ίδιο συνέβη και με μια τριτοετή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής.
Ανοίγει η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ
Η γενική συνέλευση της σχολής Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε σήμερα να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Πρόκειται για μια πολυπληθή σχολή στο Ίδρυμα, που τελούσε υπό κατάληψη. Σήμερα, άλλωστε, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σε άλλες Σχολές του Ιδρύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου