Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στον Καιάδα οι αγρότες με "κόκκινα δάνεια"



Υπό το φόβο να γίνουν βορά στις ορέξεις των εισπρακτικών εταιριών θα πρέπει να ζήσουν εφεξής χιλιάδες αγρότες. Μετά τη διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή και την ανάθεση της «κακής» τράπεζας σε ειδικό εκκαθαριστή, οι αγρότες τώρα πρόκειται να λάβουν επιστολή – τελεσίγραφο με την οποία θα καλούνται σε άμεση τακτοποίηση του δανείου τους. Για τους λογαριασμούς που παραμένουν σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση άνω των 10 ημερών, η - υπό ειδική εκκαθάριση - ΑΤΕ θα διαβιβάσει τα δεδομένα του δανειολήπτη σε εισπρακτική εταιρεία, που θα αναλάβει την περαιτέρω ενημέρωση και τη διαπραγμάτευση του
χρόνου, του τρόπου και των λοιπών όρων αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής, γράφει σήμερα η εφημερίδα Αυγή.

Για τρομοκράτηση των δανειοληπτών και των οικογενειών τους κάνει λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής επί αγροτικών θεμάτων, Β. Αποστόλου, επισημαίνοντας ότι ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς και το υπουργείο Οικονομικών οδηγούν τον αγροτικό χώρο σε χρεωκοπία.

Όπως τονίζει παράλληλα, ο κ. Αποστόλου, χιλιάδες παραγωγοί οδηγούνται σε εξόντωση και χρεωκοπία καθώς βεβαιώνονται προς είσπραξη στην εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου με άμεση συνέπεια οι οφειλέτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως αδυναμία να λάβουν φορολογικά ενημερότητα, αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, επιπλέον πρόστιμα κ.ά.

Στην μέγγενη των εισπρακτικών εταιριών και οι «συνεργάσιμοι» αγρότες
Δεν άργησε να έρθει η ώρα ώστε οι αγρότες που είχαν λάβει δάνειο μέσω της πρώην ΑΤΕ να γίνουν βορρά στα χέρια των εισπρακτικών, καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει για αντίστοιχα δάνεια που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Επισημαίνει ότι στα ποσά που μπορεί η εφορία να βάλει «χέρι» συγκαταλέγονται επιστροφές φόρου, όπως του αγροτικού πετρελαίου και οι επιστροφές ΦΠΑ, αλλά και στις επιδοτήσεις που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθιστώντας το πρόβλημα οξύτερο.

Παρά τα μέχρι σήμερα επανειλημμένα διαβήματα για την τακτική αυτή και τη διαπιστωμένη αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν τα δάνεια, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, τονίζει ο Β. Αποστόλου και καταλήγει: «Η εκβιαστική αυτή απαίτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα οδηγήσει τελικά χιλιάδες παραγωγούς στην εξόντωση και τον αγροτικό χώρο σε πλήρη χρεωκοπία» κατέληξε ο κ Αποστόλου.

Τακτικές μαφίας
Αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μέσα από σκοτεινές διεργασίες και με όργανα τους εγκάθετους της Τράπεζας Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να διαχωρίσει την ιστορική Αγροτική Τράπεζα σε "καλή" και "κακή" και το χάρισμα κυριολεκτικά της πρώτης, ως μέγα-φιλέτο, στα γνωστά συμφέροντα που κυριαρχούν στην Τράπεζα Πειραιώς, άφησε κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες αγρότες.

Τώρα, λοιπόν, κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ η αγροτική γη, που είναι υποθηκευμένη κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην πρώην ΑΤΕ, ενώ κινδυνεύει άμεσα και το μέλλον της εναπομείνασας αγροτικής οικονομίας και αγροτικής παραγωγής, πράγματα που συνιστούν μέγα εθνικό κεφάλαιο, αφού στηρίζονται στην ειδική χρηματοδότηση της ΑΤΕ!

Ειδικότερα από το ξεπούλημα της ΑΤΕ κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες και η γη τους αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίες συνεταιριστικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, αλιευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, αφήνοντας στο δρόμο πολλές χιλιάδες εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου