Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Handelsblatt: Ο Σαμαράς ψάχνει στήριξη στη Γερμανία αλλά η Μέρκελ δεν υποχωρεί



Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε στη Βουλή σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το πρωτογενές πλεόνασμα που κατάφερε να πετύχει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα από τη Γερμανία η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να συγχαρεί την Ελλάδα και τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που κανένας δεν περίμενε, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδίδουν. 'Οι Έλληνες πρέπει ακόμη να δουλέψουν αρκετά ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σε αυτές τις δηλώσεις αναμένεται να στηριχθεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης
Σαμαράς πηγαίνοντας στη Γερμανία. Ωστόσο όπως αναφέρει και η εφημερίδα Handelsblatt «Δεν πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις από την καγκελάριο, αφού στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα». Μάλιστα όπως αναφέρει το άρθρο η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ «επιβαρύνεται από τη διαμάχη της Ελλάδας με την Τρόικα» και για τον λόγο αυτόν «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναζητά στήριξη στο Βερολίνο». «Το κλίμα των συνομιλιών με την Τρόικα χαρακτηρίζεται στο μεταξύ από αμοιβαία δυσπιστία και εντεινόμενη απόγνωση», αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφοντας τα σημεία διαφωνιών των δύο πλευρών.
Μάλιστα ο αρθρογράφος προχωράει και ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει πως οι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα «θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας», υποστηρίζοντας ότι «αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Σαμαράς στην Merkel την Παρασκευή».
Η Μέρκελ θα εξάρει τις προσπάθειες των Ελλήνων, αλλά ως εκεί
Οπως αναφέρει και η Deutsche Welle, η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι «προβλέψιμη» η απάντηση της καγκελαρίου: «Θα εξάρει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Αθηνών να επιδείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Ωστόσο μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τονίζει ότι η κ.Μέρκελ χαίρεται για την επίσκεψη του Σαμαρά, ωστόσο «στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός για τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την Τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου