Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Oταν η Θεοδώρα Τζάκρη έγραφε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη πολιτική απάτη.



Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φλερτάρει ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκηρύσσει το κόμμα της, παρότι πριν από έναν χρόνο έγραφε τα χειρότερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολόκληρο το άρθρο της Θ. Τζάκρη
11 Ιούνιος 2012
Οδεύοντας προς τις εκλογές – Άρθρο της Θεοδώρας Τζάκρη

Αποτελεί πλέον κοινότοπη διαπίστωση πως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης και ίσως ακόμη και μεταπολεμικά. Και αυτό διότι η πορεία της χώρας μας
το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα υπήρξε, παρά τις αντιξοότητες ή τις παλινδρομήσεις, λίγο πολύ σταθερή και προβλέψιμη. Η Ελλάδα ήταν προσδεμένη στο άρμα της Ευρώπης και παρά τις παγκόσμιες ή τις εσωτερικές της δυσκολίες προόδευε οικονομικά και κοινωνικά, αργά, αλλά σταθερά.
Αυτό το μοντέλο κοινωνικής εξέλιξης, όπως το γνωρίζουμε, απειλείται σήμερα από το ιδιαίτερα αρνητικό Ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς και από την εσωτερική αστάθεια του πολιτικού συστήματος, που προκλήθηκε από την πρωτοφανή όξυνση των οικονομικών πρωτίστως και κοινωνικών δευτερευόντως προβλημάτων. Η αλήθεια είναι πως το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε στο σύνολο του μεταπολιτευτικού χρόνου έχει περιπέσει σε απαξία και δυσμένεια. Οι πραγματικοί λόγοι γι αυτήν την εξέλιξη είναι η αδυναμία του να διασφαλίσει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών μέσα από ήπιες, αλλά πραγματικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα δεν διέγνωσε σωστά πως η οικονομική μας ευημερία κατακτάται κάθε μέρα σ' ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.



Ωστόσο, οι ευθύνες δεν είναι ίδιες, ούτε μοιρασμένες για το κομματικό δίπολο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 2004 μια αναπτυγμένη και δυναμική οικονομία, ελεγχόμενο έλλειμμα και χρέος και κυρίως την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό στο καλύτερο δυνατό σημείο. Μετά από μόλις πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, το χρέος αυξήθηκε κατά 100 δις ευρώ, το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 36 δις ευρώ και για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους οι δαπάνες του δημοσίου ξεπέρασαν τα 100 δις. Και μέσα σ' αυτήν την ανεξέλεγκτη καταναλωτική σπατάλη του δημοσίου η οικονομία μας «έτρεχε» με πάνω από 3% ύφεση. Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κρίση σ' ένα ιδιαίτερα αρνητικό Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ωστόσο, η χώρα στάθηκε στα πόδια της και η κοινωνία μας, ειδικά η περιφέρεια, παρότι βαθιά πληγωμένη, ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες με περηφάνια.


Μέσα απ' αυτήν τη διαφαινόμενη απαξίωση του πολιτικού συστήματος ξεπήδησε μια νέα λαϊκιστική πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας πολιτικός σχηματισμός που διατείνεται ότι είναι Ευρωπαϊκός, αλλά τα δυο τελευταία χρόνια δεν ψήφισε καμία Ευρωπαϊκή οδηγία, ούτε καν αυτές που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος. Ένας πολιτικός σχηματισμός που με την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ανά χείρας συνομιλούσε με ακροαριστερές πολιτικές οργανώσεις. Ένας πολιτικός σχηματισμός που επικαλείται τις πραγματικές δυσχέρειες της πατρίδας μας και επενδύει στο φόβο, μετατρέποντάς τον σε ελπίδα για μικροπολιτικούς λόγους. Ένας πολιτικός σχηματισμός που υποστηρίζει πως το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι συστημικό-οικονομικό, αλλά πολιτικό. Δηλαδή, πως με το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό θα γυρίσουμε στην προ κρίσης κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε πολλά. Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι παρά μια μεγάλη πολιτική απάτη.
Η αλήθεια είναι πως η πατρίδα μας σήμερα κινδυνεύει από μια μεγάλη οικονομική και πολιτική καταστροφή. Από μια μεγάλη στρατηγική ήττα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την ασπίδα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρεθούμε απομονωμένοι σε ένα ανεξέλεγκτο καθοδικό σπιράλ, με υψηλή ανεργία, υψηλό πληθωρισμό και δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Σ' αυτήν την κατάσταση θα οδηγηθεί η Ελλάδα αν ακολουθήσει ανεύθυνες πολιτικές και τότε θα απολέσει και την Ευρωπαϊκή οικονομική ασπίδα που μας προστατεύει ακόμα και σήμερα. Ειδικά η περιφέρεια θα υποφέρει ακόμα περισσότερο αφού οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα χαθούν, μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ και κάθε άλλη Ευρωπαϊκή επιδότηση ή ενίσχυση.
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου συνεπώς είναι οι πιο κρίσιμες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το δρόμο του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, ή εάν θα παλέψει για τα κεκτημένα του και την επιστροφή στο δρόμο της ευημερίας. Καλώ όλους τους συμπολίτες μου να δώσουν δυναμικό παρόν στις κάλπες και να στηρίξουν την μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη που από τη μεταπολίτευση έως σήμερα έχει συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της πατρίδας μας.

1 σχόλιο: