Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Στα παζάρια της Κωνσταντινούπολης:Οι φημισμένες κλειστές και υπαίθριες αγορές



Κάθε εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνουν χώρα περισσότερες από 200 αγορές (Pazar). Πρόκειται για μια παλιά παράδοση που έχει τις ρίζες της στην εποχή των Οθωμανών. Στις περισσότερες αγορές στην Τουρκία θα βρείτε πολύ περισσότερα από τρόφιμα και φρέσκα φρούτα. Ιδιαίτερα τα υφάσματα, αποτελούν ένα σημαντικό εμπορικό προϊόν. Όλοι στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη και η υψηλή κοινωνία, συνηθίζουν να επισκέπτονται τα παζάρια της πόλης και να ψωνίζουν.Μην είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι.
Πολλά υφάσματα και δερμάτινα προϊόντα με διάσημα εμπορικά σήματα, κατασκευάζονται στην Τουρκία. Τα περισσότερα από αυτά τα εμπορικά σήματα δίνουν το «πλεόνασμα» ή τα  ελαττωματικά προϊόντα τους στις αγορές, με ή χωρίς τη φίρμα. Η ποιότητά τους κυμαίνεται από τέλεια, μέχρι ελαφρά ελαττωματική.

Μερικές βασικές συμβουλές παζαρέματος

Αν έχετε σκοπό να αγοράσετε υφάσματα ή άλλα παρόμοια προϊόντα, έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
-Έλεγχος ποιότητας: Είναι δική σας ευθύνη να ελέγξετε την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζετε, οπότε φροντίστε να κάνετε την απαραίτητη έρευνα ποιότητας.
-Ο κόσμος μπορεί να είναι θετικό δείγμα: Κάθε αγοραστής θέλει να κάνει την καλύτερη αγορά, διαλέγοντας τα ποιοτικότερα προϊόντα στην καλύτερη τιμή. Ως εκ τούτου, μερικοί πάγκοι είναι πιο γεμάτοι από άλλους, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ότι είναι και οι καλύτεροι.

-Κάντε παζάρια: Στην Τουρκία συνηθίζεται το παζάρεμα στην τιμή, γι’ αυτό μην ντραπείτε να το συζητήσετε με τον πωλητή. Μπορείτε πάντα να διαπραγματευτείτε, ακόμη κι αν όχι επιτυχημένα. Ωστόσο, οι πιθανότητες σας αυξάνονται, ανάλογα με την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζετε.
-Αν θέλετε να κάνετε σοβαρά ψώνια, καλό είναι να έχετε μαζί σας κομπιουτεράκι για να κάνετε γρήγορα τις μετατροπές και να δείχνετε και στους καταστηματάρχες πόσα είστε διατεθειμένοι να δώσετε.

Kapalı Çarşı (Μεγάλο Παζάρι)

Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες σκεπαστές αγορές στον κόσμο, με εκατομμύρια εμπορεύματα, σε περίπου 5.000 μαγαζάκια που απλώνονται σε 61 δρόμους στη συνοικία Fatih. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1455 και ολοκληρώθηκε το 1460, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα, η αγορά έλαβε την τελική μορφή της.


Στο Μεγάλο Παζάρι, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, θα βρείτε φανάρια και κεραμικά να κρέμονται, χαλιά παραταγμένα σε μικρά μαγαζάκια, υφάσματα και διακοσμητικά, κοσμήματα, σουβενίρ, καρυκεύματα, δερμάτινα ρούχα, παπούτσια και τσάντες και θα χαθείτε στα λαβυρινθώδη δρομάκια του, υπό τους ήχους των εμπόρων που προσπαθούν να σας προσελκύσουν να ψωνίσετε. Το παζάρι έχει 22 πύλες εισόδου και εξόδου και βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην περιοχή Sultanahmet.
Συμβουλή: Χρειάζεστε τουλάχιστον μία μέρα για να πείτε ότι έχετε γυρίσει έστω και το μισό παζάρι.

Παζάρι μπαχαρικών (αιγυπτιακή αγορά)

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Μεγάλο Παζάρι, το αιγυπτιακό παζάρι των Μπαχαρικών στην περιοχή Eminönü, είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα και από εκεί μπορείτε να αγοράσετε τα καλύτερα τούρκικα… σουβενίρ από το ταξίδι σας, δηλαδή βότανα και μπαχαρικά! Πρόκειται γι έναν ζωντανό γαστριμαργικό παράδεισο που λειτουργεί από το 1664.


Εκεί θα βρείτε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, ελιές, λουκούμια, έλαια και αποστάγματα. Το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ θα μαγνητίσει και τον πιο απαιτητικό, ενώ η μυρωδιά των φρέσκων ψαριών, αναμειγνύεται με εκείνες των τσαγιών και των βοτάνων.
Μέσα στην αγορά, που είναι σε σχήμα Γ, λειτουργούν καφενεία και κάποια μικρά εστιατόρια.

Παζάρι Fatih Çarşamba

Είναι μια τεράστια αγορά πίσω από το τζαμί Fatih, που γίνεται μια φορά την εβδομάδα (Τετάρτη) στην παραδοσιακή περιοχή Fatih Çarşamba. Εκεί μπορείτε να βρείτε ρούχα, είδη σπιτιού, φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά και ξηρούς καρπούς. Δύσκολα θα συναντήσετε τουρίστες σε αυτή την αγορά κι έτσι θα νιώσετε καλύτερα το «vibe» της πόλης.


Είναι καλό πάντως να μην προκαλείτε και δείχνετε ξένοι. Αγνοήστε τους πωλητές που δηλώνουν «indirim yok» (χωρίς εκπτώσεις) και παζαρέψτε αλλού.

Παζάρι βιολογικών προϊόντων Inebolu

Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις Κωνσταντινούπολης, κατευθυνθείτε προς την κυριακάτικη αγορά Inebolu, έναν γαστριμαργικό παράδεισο της Ανατολής που βρίσκεται στην περιοχή Beyoğlu.

Πωλητές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας Inebolu της Τουρκίας, ξεκινούν με τα φορτηγά τους το βράδυ του Σαββάτου, για να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα της Κυριακής, φορτωμένοι με τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα: ψωμί καλαμποκιού, αρωματικά βότανα, αυγά, αλλά και πολύχρωμα λουλούδια, ξηροί καρποί και ελιές. Θα νιώσετε σα να κάνετε ένα πρωινό «ταξίδι» στην Ανατολία.

Παζάρι βιβλίων Sahaflar

Ένα πράγμα που δεν θα βρείτε σε αφθονία στις τουρκικές υπαίθριες αγορές, είναι τα βιβλία. Όμως η αγορά παλαιών βιβλιοπωλών στην περιοχή Beyazit, είναι ένας παράδεισος για τους βιβλιοφάφους.

Είναι μια καταπράσινη όαση μέσα στην πόλη, που βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Παζάρι και το τζαμί Beyazit. Δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και μαζί με το διπλανό τεϊοποτείο, ήταν  στέκι για εξέχοντες ποιητές, συγγραφείς και ακαδημαϊκού στα μέσα του 20ου αιώνα. Σήμερα, φιλοξενεί 23 βιβλιοπωλεία καθημερινά, πάγκους με γραφική ύλη, υλικά καλλιγραφίας κ.ά.

Παζάρι Beşiktaş


Μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης, περισσότερη γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα και τους φανατικούς υποστηρικτές της, η Beşiktaş φιλοξενεί κι ένα διώροφο παζάρι κάθε Σάββατο με πολλών ειδών καλούδια: από φρούτα και λαχανικά, μέχρι ρούχα και κοσμήματα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Παζάρι Arasta Bazaar

Το παζάρι Arasta στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα μικρό παζάρι κοντά στο τζαμί Sultan Ahmed.

Είναι γνωστό για τα κοσμήματα, τα κεραμικά του, τα μπαχαρικά, τα υφάσματα και κυρίως τα χαλιά. Σε αντίθεση με τα μεγάλα πλήθη στο Μεγάλο Παζάρι, το Arasta είναι πιο ήρεμο.  Εδώ στεγάζεται και ο Κρατικός Οργανισμός Τάπητος με μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και ποιότητες.

Παζάρι Bakirköy

Προσελκύοντας ένα μείγμα από ντόπιους και τουρίστες, αυτό το μεγάλο παζάρι του Σαββάτου, εκτείνεται στην ακτή του Μαρμαρά και διοργανώνεται από πωλητές διαφόρων τουρκόφωνων –και όχι μόνο- χωρών.

Παπούτσια σχεδιαστών, κοσμήματα, είδη σπιτιού, εκλεκτά βιολογικά προϊόντα … θα βρείτε τα πάντα εδώ. Μέσα στους δεκάδες πάγκους, γυναίκες φτιάχνουν τα παραδοσιακά Gözleme, πιτάκια με τυρί και μαϊντανό.
-Ένα είναι σίγουρο: αποκλείεται να φύγετε από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να επισκεφθείτε και να ψωνίσετε από τα παζάρια της πόλης.
Καλό σας ταξίδι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου