Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Προστατευθείτε από την επέλαση της γρίπης



«Αν έχετε επίμονα συμπτώματα γρίπης συμβουλευθείτε γιατρό».Αυτό συνιστούν οι ειδικοί, που βλέπουν τη φετινή γρίπη να εξαπλώνεται ταχύτατα και να είναι πιο απειλητική από τις δύο προηγούμενες χρονιές:Τον πρώτο μήνα της εμφάνισής της οδήγησε στην Εντατική 69 ανθρώπους (οι 36 νοσηλεύονται ακόμα) και κόστισε τη ζωή σε 17 από αυτούς. Οι περισσότεροι από όσους πήγαν στην Εντατική είχαν ηλικία κάτω των 60 ετών, έπασχαν από χρόνια νοσήματα (κυρίως του αναπνευστικού και της καρδιάς, αλλά και διαβήτη ή καρκίνο,
για τον οποίο έκαναν θεραπεία) και η αιτία της εντατικής νοσηλείας τους ήταν η πνευμονία.

Υπήρχαν όμως και κάποιοι καθ’ όλα υγιείς.

Ενα από τα πρώτα θύματα ήταν ένας 35χρονος λάτρης της γυμναστικής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από 10 ημέρες με γρίπη και κατέληξε επειδή η ίδια η γρίπη είχε εξελιχθεί και είχε προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στους πνεύμονές του, κατά την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κάποιοι άλλοι είχαν αποκλειστικό πρόβλημα τα πολλά περιττά κιλά: έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία, η οποία ως φαίνεται εμπόδισε τον οργανισμό τους να αντιμετωπίσει τη γρίπη, κατά τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), η χώρα μας είναι μία από τις τέσσερις της Ευρώπης (οι άλλες είναι η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία) στις οποίες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων γρίπης.

Στη λοιπή Ευρώπη, ακόμη και στις παγωμένες χώρες του Βορρά, η δραστηριότητα της γρίπης είναι ακόμα χαμηλή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί συγκλίνουν ότι καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η απροθυμία των Ελλήνων να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο (στις άλλες χώρες τα επίπεδα εμβολιασμού είναι πολλαπλάσια), αλλά και η οικονομική κρίση, η οποία κάνει πολλούς ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον γιατρό.

Ακόμη και τώρα, όμως, δεν είναι πολύ αργά για να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Καλό είναι να γίνει έστω και τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι θα χρειαστούν 10-15 ημέρες για να αρχίσει ο οργανισμός να παράγει αντισώματα» λέει ο κ. Τσακρής.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Πότε όμως αρχίζει η γρίπη να είναι απειλητική;

«Για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο σύμπτωμα» απαντά ο κ. Τσακρής.

«Οποιος χρονίως πάσχων εκδηλώσει υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς) με κούραση και πόνους σε όλο το σώμα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του».

Από την πλευρά της, η κυρία Γιαμαρέλλου τονίζει πως άμεσο έλεγχο από γιατρό χρειάζεται επίσης όποιος έχει πυρετό (πάνω από 38,5 βαθμούς) επί περισσότερες από 3 ημέρες, καθώς και όποιος νιώσει δύσπνοια, ανεξαρτήτως αν έχει πυρετό ή πάσχει από χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Αμεσος ιατρικός έλεγχος χρειάζεται και όταν ο πυρετός υποχωρήσει, αλλά σύντομα επανεμφανιστεί.

Ιδιαίτερη προσοχή, πάντως, πρέπει να δώσουν και οι συγγενείς των ασθενών με γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου