Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Απάντηση Τσαυτάρη στον Γ.Καρασμάνη για τους βοσκότοπους



Στην αναφορά που κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή στις 10-10-2013 σχετικά με τα προβλήματα επιλεξιμότητας βοσκοτόπων που αφορούν τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης έδωσε την παρακάτω απάντηση:

« Το ζήτημα των βοσκοτόπων έχει δύο προεκτάσεις, οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης.
Η μία είναι η διοικητική, που αφορά στη ρύθμιση της κατανομής των ενισχύσεων ( επιδοτήσεις ΚΑΠ ) για τη χρήση των βοσκοτόπων, για την οποία οι κανόνες δεν θεσμοθετούνται από τη χώρα μας, αλλά αποφασίζονται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άλλο θέμα αφορά στο φυσικό αντικείμενο της διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων, με οφέλη για την κοινωνική και οικονομική συνοχή.
Όσον αφορά στο διοικητικό σκέλος, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας των εκτάσεων που δηλώνονται ως «βοσκότοποι», διαφορετικά κινδυνεύει με την επιβολή βαρύτατων προστίμων. Για το λόγο αυτό, η επιλεξιμότητα των δηλωμένων βοσκοτόπων από τους κτηνοτρόφους με την έννοια των κοινοτικών κανονισμών ελέγχεται κάθε χρόνο, ενώ πλέον λαμβάνονται υπόψη και οι χαρακτηρισμοί εκτάσεων από τα Δασαρχεία ( αναδασωτέες εκτάσεις, απαγορευτικές διατάξεις βόσκησης κλπ ).
Για τη λήψη, λοιπών, των κοινοτικών ενισχύσεων συμμετέχει το επιλέξιμο μέρος της έκτασης που έχει κατανεμηθεί στον κτηνοτρόφο, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εθνικές διατάξεις και διαδικασίες.
Στο πλαίσιο χορήγησης της ενιαίας ενίσχυσης 2013, και παρόλο που το χρονικό διάστημα προσαρμογής των αιτήσεων των κτηνοτρόφων στα νέα δεδομένα ήταν περιορισμένο, έγινε σημαντική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι κτηνοτρόφοι στο στάδιο της προκαταβολής. Παράλληλα, έχει ληφθεί υπόψη ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων επιλεξιμότητας που υποβλήθηκαν στις πύλες εισαγωγής ( Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ), και αφορούσε σε αγροτεμάχια με κωδικό καλλιέργειας 9 ( βοσκότοπος ) σε μη επιλέξιμες ενότητες. Οι ενέργειες προσαρμογής των αιτήσεων των κτηνοτρόφων καθώς και ο έλεγχος των υπόλοιπων αιτημάτων επιλεξιμότητας συνεχίσθηκε, με προοπτική τα δεδομένα αυτά να ενσωματωθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, πριν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.
Σχετικά με το φυσικό αντικείμενο της διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων, αυτό που απαιτείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, είναι η επισύναψη στην αίτηση του κτηνοτρόφου του εγγράφου κατανομής βοσκήσιμης έκτασης από τον οικείο Δήμο ως δικαιολογητικό, ενώ η φυσική κατάσταση της παραπάνω έκτασης ( αυξημένη πυκνότητα θάμνων ή δέντρων ) επηρεάζει το ποσοστό επιλεξιμότητας για τοις κοινοτικές ενισχύσεις.
Ειδικότερα για την ΠΕ Πέλλας, από τα στοιχεία των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, προκύπτει ότι 15.956 είναι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης. Η Πρώτη καταβολή έγινε τέλος Οκτωβρίου και η δεύτερη πληρωμή στις 19-12-2013. Εκκαθαρίσθηκε η πληρωμή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2013, ποσού 59.974.682 ευρώ ( γεωργοί και κτηνοτρόφοι ), δηλαδή το 94,8% από το ποσό που αναλογεί στην ΠΕ Πέλλας για την ενιαία ενίσχυση. Το υπόλοιπο 5% θα καταβληθεί στην επόμενη πληρωμή. Σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους, πληρώθηκαν 10.081.554 ευρώ δηλαδή 87,6% από το ποσό που αναλογεί στους κτηνοτρόφους της ΠΕ Πέλλας από το ύψος της ενιαίας ενίσχυσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου