Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σαν Φρανσίσκο: Eντοπίστηκαν μέλισσες - ζόμπι!



Μια νέα επιδημία έπληξε τον πληθυσμό των μελισσών σε όλο τον κόσμο και για αυτό είναι υπεύθυνο ένα ιπτάμενο παράσιτο. Το παράσιτο φωλιάζει στο στομάχι των μελισσών και τις αναγκάζει να περπατούν σε κύκλους, να ''κυνηγούν'' έντονα φώτα και τελικά να πεθαίνουν.
Κατά καιρούς η ανεξήγητη συμπεριφορά των μελισσών έχει αποδοθεί σε ασθένειες, στην κλιματική αλλαγή, στα παρασιτοκτόνα, στις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες, ακόμη και στην ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές προσθέτουν στη
λίστα ακόμη έναν πιθανό παράγοντα: Μια παρασιτική μύγα.

Γράφοντας στην επιθεώρηση PLoS ONE, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο περιγράφουν μια μύγα, την Apocephalus borealis, η οποία αφήνει τα αυγά της στην κοιλιακή χώρα των μελισσών μετατρέποντάς τις σε «ζόμπι», αφού τις αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους και να κατευθυνθούν προς μια εστία φωτός, π.χ. μια λάμπα. Σε διάστημα λίγων ημερών, έως και 13 προνύμφες σκοτώνουν τις μέλισσες βγαίνοντας από το λαιμό τους και ουσιαστικά αποκεφαλίζοντάς τις.

«Όταν παρατηρήσαμε τις ζωντανές μέλισσες για κάποιο χρονικό διάστημα, είδαμε ότι περπατούσαν σε κύκλους, συχνά χωρίς καμία αίσθηση της κατεύθυνσης,» δήλωσε ο Andrew Core, ερευνητής αυτού του παρασίτου από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εξέπληξαν τους ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν ίχνη της παρασιτικής μύγας στο 77% των κυψελών που παρατηρούσαν, σε τρεις αμερικανικές πολιτείες. Είδαν επίσης ότι οι άρρωστες μέλισσες, όπως και οι μύγες, περιείχαν γενετικό υλικό από ένα άλλο παράσιτο, αλλά και ίχνη ενός ιού που προκαλεί αλλοίωση των φτερών και ο οποίος έχει στο παρελθόν συνδεθεί με τη διαταραχή κατάρρευσης αποικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου